Vier zware boordvieren naar Belgrado

Algemeen Wedstrijden

De mannenboordequipe van Mark Emke verschijnt volgende week bij de eerste wereldbekerwedstrijden met maar liefst vier vierzonders aan de start. Ook is bekend wie vooralsnog een plek heeft in de prioriteitsboot bij de scullers, de dubbelvier.

Hoofdcoach Mark Emke had met een steeds groter wordende groep een behoorlijke puzzel te leggen voor de wedstrijden in Belgrado. Eerder had hij al aangegeven de prioriteit bij de eerste wereldbeker niet bij de acht te leggen, maar de wedstrijd te willen gebruiken om te zien of er niet ook een sterke vier geformeerd kon worden. Tijdens de hoogtestage in Oostenrijk werd hiervoor het fundament gelegd middels een boot met Robert Lücken, Jasper Tissen, Tone Wieten en Bjorn van den Ende. Van den Ende moest zijn plek echter twee dagen terug afstaan aan nationaal kampioen Kaj Hendriks, die tijdens het kamp thuis was gebleven wegens zijn co-schappen.

Vieren
Om te kijken of deze ploeg van wereldformaat is, legt Emke drie andere Nederlandse boten in het water. De veronderstelde tweede boot bestaat uit Ruben Knab, Mechiel Versluis, Boudewijn Röell en de eerder genoemde Van den Ende. Driekwart van de oorspronkelijke Holland Vier: Harold Langen, Vincent van der Want en Govert Viergever, maken een doorstart met ook routinier Mitchel Steenman aan boord. De ‘vierde’ boot bestaat uit de Nereusroeiers Bo Wullings, Lex van den Herik en Nelson Ritsema, aangevuld met de sterke nieuwkomer Jan van der Bij. Acht van deze twaalf roeiers starten ook samen in de acht.

Scullsectie
Scullcoach Eelco Meenhorst heeft een soortelijke luxepositie. Voor zijn dubbelvier heeft hij genoeg gegadigden voorhanden. Zelfs zoveel dat sterke skiffeurs als Lennart van Lierop en Guillaume Krommenhoek onlangs vooralsnog op een zijspoor werden gezet. De prioriteitsboot wordt nu bemand door Abe Wiersma, Koen Metsemakers, Amos Keijser en Freek Robbers. Exact dezelfde samenstelling die bij afgelopen WK in Sarasota lang aan de leiding roeide en uiteindelijk als vierde eindigde. Dirk Uittenbogaard, die op eigen initiatief de boordploeg verruilde voor de scullers, stapt met skiffeur Stef Broenink in de dubbeltwee. Michiel Oyen en Niki van Sprang vormen een tweede koppel.

Boordvrouwen
Van de vrouwenploegen was in eerder stadium al duidelijk wie welke scullboten zou bemannen. Hoofdcoach Josy Verdonkschot stuurt daarnaast drie boordvieren, waarbij de eerste twee ook samen de acht formeren. Deze twee boten lijken op een soort van gelijkwaardige basis geformeerd te zijn (Hogerwerf, Oldenburg, Jorritsma en Meester tegenover Rustenburg, Van Veen, Clevering en Lanz). De derde vier bestaat uit Marleen Verburgh, Rosa Bas, Lisanne Brandsma en Hermijntje Drenth. Vooralsnog lijkt het erop dat Verdonkschot mikt op een beste acht en daarnaast een vier. Elsbeth Beeres en Laila Youssifou starten in de twee.

C-selectie
Ook mogen er nog vier ploegen op eigen gelegenheid naar Servië, de zogeheten C-selectie. De imponerende zilveren NK-boot van Sander de Graaf en Vincent Klaassens starten in de tweezonder, net als het Tritonduo Van de Kerkhof en Thijssen. Lichtgewicht skiffeurs Obbe Tibben en Damion Eigenberg completeren de omvangrijke equipe.