Over NLroei

Lieve en/of beste lezers,

Informeren over roeien in zijn vele facetten. Dat is de doelstelling van NLroei. Met de Olympische Spelen van Rio en weer een WK in eigen land aan de horizon is het exact aan de vooravond van de wereldkampioenschappen in Frankrijk vandaag precies de dag om NLroei een nieuwe impuls te geven.

In onze perceptie waren het vooral Joris Trooster en Sybrand Treffers die NLroei marktleider in roei-journalistiek maakten. Op vrijwel dagelijkse basis berichtten zij over de roeisport.
Het is ons plan die koers weer te gaan varen. Nieuws brengen we snel, want anders is het geen nieuws meer. Achtergronden laten zien, verhalen van roeiers vertellen, contexten schetsen, waarheidsvinding en het boven water halen van de feiten. Dat doen we op journalistieke wijze.

Dit betekent dat we de feiten checken, meningen zoveel mogelijk scheiden van feiten, hoor en wederhoor plegen, onderzoek verrichten, de vragen stellen die gesteld moeten worden, afstand houden tot de materie en doordachte keuzes maken in wat we wel en niet belichten. En dat zullen we op toegankelijke wijze verpakken.
Onze lezers, primair roeiliefhebbers, kunnen erop vertrouwen dat betrouwbaar nieuws op NLroei te vinden is en dat we zorgvuldig te werk gaan. Ook als we in uitzonderlijke gevallen eventueel anonieme bronnen opvoeren.

Wij maken deel uit van de roeigemeenschap. We zijn lid van clubs, zetten ons in voor de roeisport op allerlei manieren, hebben vele roeikennissen en zelfs een aantal roeivrienden. Toch staan we onafhankelijk tegenover de personen, partijen, bedrijven en instellingen waaraan we onze redactionele stukken wijden.

NLroei is geen applausmachine noch een fansite of felicitatiedienst. Wij zijn er niet ter promotie van de sport. Dat moet de sport zelf doen, en daarover bericht NLroei objectief.
Het is onze overtuiging dat er een lezerspubliek is voor een journalistieke roei-site. Door kwaliteit te bieden, snel te zijn en – gratis! – toegankelijk te blijven, kan het sitebezoekers zo groot worden dat NLroei interessant genoeg is voor adverteerders.

Adverteerders en sponsors zijn nodig om onze professionele inspanning te financieren. Dat is nodig om de kwaliteit te borgen en de snelheid en frequentie van de berichtgeving op een hoog peil te brengen.
Dus is het onze verwachting dat er straks meer banners verschijnen, advertorials worden getikt (dat zijn geschreven advertentieteksten in de vorm van een artikel, dat kan door een van onze redacteuren worden gedaan, maar dat zetten we er dan duidelijk bij), sponsors en donateurs zich aan NLroei binden, etc.

Het geld dat daarmee wordt opgehaald, investeren we in de verdere professionalisering van het NLroeiplatform zodat we kunnen blijven informeren.

Redactionele roeigroet,

29 augustus 2015

Guus Beenhakker, Coen Eggenkamp en Anne de Lange

Anne de Lange
Roeier sinds 1978, coachte 25 seizoenen tot olympisch niveau. Freelance roeisportverslaggever vanaf 1987, eerst voor het Utrechts Nieuwsblad, later de Volkskrant en thans De Telegraaf.

Oprichter en eigenaar van communicatie-adviesbureau Langs De Koninklijke Weg. Geniet van paardenraces en de muzikale nalatenschappen van Jimi Hendrix, Jack Bruce en Johnny Winter. Bezocht dezelfde lagere school als Herman Brood, Paul Broekhuizen en Nico Rienks.

Roeirelevante lidmaatschappen en nevenfuncties:
Oud-lid van Pontos, oud-coach van vooral Orca- en Triton-roeisters. Lid van Orca (dertigstejaars) en de Hollandia Roeiclub. Buitengewoon lid van Viking. Bestuursadviseur van Toproeien Utrecht (aka talentcentrum) en voorzitter van stichting watersportbaan Midden-Nederland.

Coen Eggenkamp
Voormalig roeier van Het Spaarne en Nereus met enige internationale ervaring. Begeleidde vervolgens roeisters naar olympisch niveau en werd actief als bondscoach talentontwikkeling. Na negen lange studiejaren ten slotte ook Meester in de Rechten. Inmiddels werkzaam voor zijn eigen bureau Coen Communicatie. Naast het hoofdcoachschap van de USR Triton, onder andere commentator bij Eurosport en journalist voor Leidsch en Haarlems Dagblad. Heeft verder een voorliefde voor water, eilanden en vuurtoren. Hij kent alle hoofdsteden van de wereld uit zijn hoofd.

Nevenfuncties:
Hoofdcoach USR Triton, hoofdredacteur Varsity Magazine, bestuurslid Stichting Vrienden van de Holland Acht, Razende Reporter, lid van verdienste ASR Nereus, voormalig hoofdredacteur van het blad Roeien en ex-lid van Het Spaarne.

Guus Beenhakker
Lid en voormalig coach en bestuurslid van de A.U.S.R. Orca. Studeerde journalistiek en geschiedenis in Utrecht en moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij werkte voor onder meer Omroep Brabant en de VPRO. Momenteel is hij werkzaam als auteur bij Instondo Uitgevers. Tevens eindredacteur van PO-Magazine en redacteur van Tijdschrift Intern Begeleiders. Guus is freelance journalist en radiomaker. Daarnaast zet hij zich actief in voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oosterhout. Om het af te maken heeft Guus zijn eigen kampeerterrein in de buurt van Breda.

Meri Cools
Voormalig lid van Gyas, waar ze aan clubroeien deed en foto’s maakte. Geboren en getogen in Groningen. Haalde haar bachelor in de Taalwetenschappen en master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Groot sportliefhebster. Zelf gaat ze het liefste boksen en hardlopen.