Dubbelvier met Florijn naar eerste wereldbeker

Algemeen

Karolien Florijn start de eerste wereldbekerwedstrijd in Belgrado in de dubbelvier die bij vorig WK de gouden medaille won. Zij neemt de plaats in van de inmiddels gestopte Inge Janssen. Nationaal kampioene Lisa Scheenaard zal bij de tweede wereldbeker op deze plek zitten.

Dit is de uitkomst na een weekend van races in de dubbeltwee en dubbelvier twee weken terug. “De verschillen waren dusdanig klein en van Lisa weet ik van vorig jaar al dat ze een uitstekende kracht in deze ploeg kan zijn. Dan kies ik er nu in eerste instantie voor om Karolien verder als scullster te laten ontwikkelen. Ze is nog jong. Lisa krijgt haar kans dan bij de tweede wereldbeker, vervolgens kijken we verder”, aldus Josy Verdonkschot.

Bemanning
De vrouwenhoofdcoach laat de rest van de bemanning vooralsnog zoals hij is. Dat betekent dat Nicole Beukers, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen hoe dan ook beide wereldbekerwedstrijden in de boot zitten. De uitslagen van de NK veranderen daar niets aan. “Ik heb expres deze beslissing ruim voor de NK genomen zodat iedereen rustig naar afgelopen weekeinde kon toewerken. Op basis van vorig jaar weet ik dat deze mensen een topprestatie kunnen leveren in de dubbelvier en vooralsnog heb ik weinig reden daar aan te twijfelen.”

Dubbeltwee
Verdonkschot laat Scheenaard in Belgrado samen met Roos de Jong aantreden in de dubbeltwee. De Jong verraste zondag nog met een uitstekende tweede plaats in de finale. Marloes Oldenburg, die in Sarasota nog gekoppeld was aan De Jong, is naar aanleiding van de selectieraces overgestapt naar de boordgroep. “Wat mij betreft had Marloes ook prima bij de scullsters kunnen blijven, maar misschien maakt ze meer kans als boordroeister.”

Windermere Cup
De roeister van Gyas is één van de tien roeisters die aankomende zondag in het vliegtuig stappen naar Seattle voor de Windermere Cup. Voor deze prestigieuze wedstrijd voor achten is de Nederlandse vrouwenacht uitgenodigd. Naast Oldenburg, gaan ook Veronique Meester, Aletta Jorritsma, Ymkje Clevering, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Monica Lanz, Elsbeth Beeres, Lies Rustenburg en Lisanne Brandsma. De op- en samenstelling is echter nog onbekend. De boordvrouwen zullen bij de eerste wereldbeker in verschillende vieren aantreden.