Metsemakers: ‘Ik zie mezelf niet als een skiffeur’

Interview

Met zijn fabelachtige tijd van 6:44,62 was Koen Metsemakers de absolute blikvanger van afgelopen weekeinde. Hij blijft echter nuchter onder zijn prestatie en heeft vooralsnog geen internationale skiff-ambities.

Hoewel Metsemakers in de trainingen voorafgaand aan de nationale kampioenschappen zijn concurrenten uit de equipe al geregeld het nakijken gaf, was de roeier van Phocas zelf nog allerminst zeker van zijn zaak. “Trainingen zeggen iets, maar niet alles. Op het moment zelf moet het allemaal op zijn plek vallen en daarnaast weet je niet of anderen bij een wedstrijd boven zichzelf uit zullen stijgen.”

PR
Zo bleek Tone Wieten in de time-trial van vrijdag ook een fractie sneller dan de Nijmegenaar. “Ik ben steeds beter gaan varen gedurende het weekeinde. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan dat de finale het beste ging. Maar dat ik een gat van tien seconden zou slaan met de eerstvolgende had ik nooit verwacht. Net als die tijd. Mijn persoonlijk record stond twaalf seconden langzamer.”

Omslaan
De roeier, die vorig jaar bij de WK in Sarasota met de dubbelvier vierde werd, denkt zelfs dat hij nog iets harder had gekund. “Mijn tijd is in de laatste 500 meter iets teveel opgelopen. Ik ben ervan overtuigd dat als je wordt opgejaagd, je er ook meer uithaalt. Het was geen alles of niets meer en ik werd iets te voorzichtig vanwege de hoge golven. Ik had al mensen om zien slaan.”

Ploegroeier
Zijn grote voorsprong én snelle tijd heeft hem echter nog niet in de verleiding gebracht over te stappen naar de eenmansboot. “Het is een leuke tijd, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Het is denk ik ook niet goed genoeg om internationaal met de top mee te kunnen komen. Daarnaast zie ik mezelf niet als een skiffeur. Ik zit liever in de boot met leuke jongens waarin we de top wél kunnen halen.”

Dubbelvier
Metsemakers beseft dat hij met de dubbelvier dit jaar een andere status heeft dan vorig seizoen. “Toen was het een kwestie van opstarten en kijken waar we komen. Nu hebben we een veel grotere groep en hebben we al wat neergezet. Ik hoop dat we dat door kunnen zetten.” Vooralsnog is nog niet bekend hoe precies de selectie voor deze boot zal lopen, maar dat zal volgens Metsemakers richting de eerste wereldbekerwedstrijd in Belgrado duidelijker worden.

Hoogtestage
De groep van bondscoach Eelco Meenhorst is samen met de mannenboordgroep de zondag van de NK meteen vertrokken voor een drie weken durende hoogtestage in Oostenrijk. Twee maanden eerder dan gebruikelijk. “Dat komt omdat we na Luzern nog een keer gaan. Het schijnt dat je de tweede keer een stuk beter reageert. Ik vind het heerlijk. We roeien een stuk lager dan we leven en we hebben ook tijd om te wandelen. Er ligt zelfs sneeuw.”