Veertig jaar Pontos: samen, tegen én voor elkaar

Algemeen Column

Roeivereniging Pontos is vandaag jarig, want 25 april 1978 opgericht in Lelystad. Een paar maanden later werd ondergetekende er lid van. Het was een prachttijd: pionieren in de polder. De loods was een zogeheten (voormalige) directiekeet. Met een kleine uitbouw, zodat de acht  – de Hydra – ook paste.

Er werd geklust aan boten en gebouwen. Men gaf instructie. Uiteraard werd er veel geroeid, toen in een nog wat kaal landschap. En er gebeurde nog veel meer. Inmiddels allemaal jeugdsentiment.

Na een aantal jaren verhuisde de club van een desolaat bedrijventerrein naar het hart van een winkelcentrum annex woonwijk. De nieuwe loods had een noviteit: roldeuren. De club loopt zelf ook op rollen en timmert in Lelystad nog altijd aan de weg. Flevoland is inmiddels allang niet meer kaal, er wordt volop in het groen gevaren.

Dat jeugd er leert roeien, bleef hetzelfde. Dat is samen, tegen én voor elkaar. En nog veel meer. Anno 2018 wordt de kiem gelegd voor nieuw jeugdsentiment. Dit zal zich later openbaren. Niet alleen bij Pontos, maar bij alle clubs waar junioren aan de bak kunnen.

Vandaag feliciteer ik de Pontosleden van nu en hoop dat men de jeugd de ruimte blijft geven. Ik heb er levenslang lol van.

Anne