NLroei eerstejaars: “In Groningen houden we wel van een beetje uitdaging”

Algemeen

Dat de tien punten naar Groningen zouden gaan was duidelijk. Bij de vrouwenachten was het in een gevecht van twee kilometer het tot de laatste meter spannend of de overwinning naar Gyas of Aegir zou gaan. De rode sterren trokken aan het langste eind, zij waren slechts 0,07 seconde sneller dan hun stadgenoten.

“Eigenlijk dacht ik dat Gyas had gewonnen”, geeft Aegircoach Floor Stam toe. “Toen we achter het Bosbaancafé om fietsten, hoorden we gejuich en dat was gelukkig voor ons. Maar wat hebben beide ploegen goed geracet. Dat ze net het puntje voor Gyas drukken is een beetje geluk en een beetje vechtlust.” Die overwinning zet het puntentotaal van Aegir op 30. Bij de Varsity lag de ploeg stil in de voorwedstrijd vanwege een snoek. Daardoor werd de finale niet gehaald.

Opgepakt
“Dat is balen, maar ze hebben het goed opgepakt”, zegt Stam over het voorval met de snoek. “Ze hadden gelijk hun koppen weer op en zijn gemotiveerd geraakt om hard te trainen en er nu extra sterk te liggen. De startjes waren nog wat voorzichtig. En het kan gebeuren, gelukkig mogen we de punten wegstrepen en is er niets aan de hand.” Dat geldt niet voor de zware mannenacht van Gyas.

Bladenbotsing
Gyas verscheen dit weekeinde sterk ten tonele. Na twee tweede plaatsen bij de Winterwedstrijden en de vierkamp werd het octet in de finale van de Varsity gediskwalificeerd. Een stuurfout resulteerde zo’n tweehonderd meter voor de finish in een bladenbotsing met Skadi. “We hebben recht gezet wat eerder niet is gegaan”, zegt hoofdcoach Geert Hemminga trots. “We hebben laten zien wat we kunnen en we hebben ons aan het plan gehouden.”

Verschil
De roeiers hadden de opdracht gekregen het er niet op de eindsprint aan te laten komen, maar al eerder het verschil te maken. “We wonnen de voorwedstrijd bij de Varsity met een luttele seconde. Dan hebben andere ploegen ook wel het idee dat er nog wat te halen valt”, zegt Hemminga. Dat was in deze finale anders. “Dit was zoal ik het graag wil zien.”

Hongerig
Na dit weekeinde zijn de Gyanen hongerig volgens Hemminga. “Ze hebben te maken met een coach die het klassement vorig jaar heeft gewonnen. Zij willen dat ook, anders voelt het alsof ze minderen zijn.” De nul punten van de Varsity kunnen niet worden weggestreept omdat het om een diskwalificatie gaat. “Ze moeten nu om te winnen dus geen steken meer laten vallen. Dat kan op dit moment van het seizoen nog, maar dan moet je verder wel alles winnen. Dat is een uitdaging, maar daar houden wij van in Groningen.”

Sportklimaat
Ook de achten van de lichte mannen en zware vrouwen van Gyas varen vooraan. Onderling hebben de ploegen veel aan elkaars positie. “Er is een goed sportklimaat,” zegt Hemminga. “Je bent allemaal bezig voor de winst. Onze jongens waren een beetje jaloers op de andere ploegen bij de Varsity. Zelf wonnen ze de voorwedstrijd, en ze zagen de anderen de finale winnen. Het helpt als je hele vereniging vooraan meedoet.” De Groningse hegemonie bestaat alleen bij de lichte vrouwen niet. Voor de tweede keer op rij betrad Njord het erepodium.