Koen Metsemakers is dé kampioen van de kampioenen

Analyse Wedstrijden

De enige echte roeikampioen bestaat natuurlijk niet. Maar Koen Metsemakers heeft gisteren toch duidelijk gemaakt het eigenlijk te zijn. Bij de NK kwam hij tot 6:44,62. Dat is een seconde langzamer dan het Nederlands record van Roel Braas en minder dan 14 seconden langzamer dan het wereldrecord.

Het Bosbaanwater is nog aan de frisse kant en daardoor zal het nog wat stroperig zijn. En er stond een goede bries mee.  Het is knap hoe de Phocasskiffeur de omstandigheden kon benutten. Hij zette zijn naaste belager Abe Wiersma op tien seconden. Wiersma won twee weken geleden nog de Varsity, met onder anderen Tone Wieten die gisteren de derde aankomende skiffeur was.

Vrouwenskiff
Kampioen Lisa Scheenaard ging ook keihard (7:27). Nog opmerkelijker is het dat Roos de Jong dit jaar als een komeet omhoog schiet. De Jong kan keurig roeien, maar kwam eerder simpelweg paardenkrachten kort. Een straffer trainingsregime vergroot haar vermogen. Dat kon ze vertalen naar een snelle tijd: 7:29,5. De Jong werd op haar beurt op de hielen gezeten door jongeling Karolien Florijn.

Lichte vrouwen
Marieke Keijser had aan 7:38 genoeg om over haar veld te regeren. SBroeister Martine Veldhuis pakte de tweede plaats voor olympisch kampioen Ilse Paulis die gebukt gaat onder arbeidsintensieve co-schappen.

Lichte mannen
Obbe Tibben is verhuisd van de kop van Overijssel naar Amsterdam. Paul Hartog, voormalig coach van onder anderen Pepijn Aardewijn, begeleidt hem tegenwoordig dagelijks. Tibben timmerde er gisteren lustig op los, maar Damion Eigenberg van Gyas kon Tibben verrassend goed bijhouden.

Twee zonder stuurvrouw
Een aantal vrouwenploegen had last van de golven en snoekte. Het Nereuskoppel Veronique Meester en Aletta Jorritsma leek juist weinig last te hebben en duwde hun boegbal als eerste over de finish. José van Veen en Ymkje Clevering kwamen bijna twee seconden later binnen, gevolgd door Monica Lanz en Ellen Hogerwerf.

Twee zonder stuurman
Wat te denken van Triton? De vereniging die al 51 jaar vergeefs probeert het hoofdnummer van de Varsity te winnen, zag veertien dagen na het verse Varsityverlies de ‘oude twee’ Langen/Hendriks Nederlands kampioen worden. Niet minder opmerkelijk was de vierde NKplaats van de ‘jonge twee’ Thijssen/Van de Kerkhof, dat kunnen geen ankermannen zijn. Het Varsitygoud gloort voor Triton aan de horizon, volgend jaar zal blijken of dat een fata morgana is. In de donkerblauwe sandwich zaten Knab/Tissen en de opvallend sterke Sander de Graaf en Vincent Klaassens.