Salverda en Damen winnen trials voor TalentenTeam

Wedstrijden

Maartje Damen en Jorn Salverda bleken zaterdag de snelsten bij een door de roeibond georganiseerde time-trial. Op de Willem-Alexanderbaan roeiden de talenten een tijdrace over driemaal 1900 meter. Samen met een ergometertest begin december moet dat een selectie opleveren voor het zogeheten TalentenTeam.

Doel daarvan is deelname aan de Europese kampioenschappen, medio mei in Szeged (Hongarije). De olympische equipe laat dit titeltoernooi schieten waardoor er kansen liggen voor andere Nederlandse ploegen. Bondscoach Diederik de Boorder hoopt twee achten te kunnen maken die daar internationale ervaring op kunnen doen.

Skøll
Bij de mannen deden 31 roeiers mee die vrijwel allen afgelopen jaar een uitzending hadden behaald naar een wereldkampioenschap, wereldbeker of Universiade. Salverda bleek ruimschoots de beste man. De roeier van Skøll (en voorheen Vidar) deed er gemiddeld een kleine drie tellen sneller over dan de nummer 2, Wibout Rustenburg, eveneens van de tomaatrode Amsterdamse vereniging. De Skøllies waren sowieso goed bezig, want met de verrassende Mats van Sabben (voorheen Saurus) hadden ze ook de nummer 4 in huis.

Mantel
Daartussen zat nog Jelle Bakker, die afgelopen zomer nog zilver won in de dubbelvier bij het WK onder de 23 jaar. Opvallende verschijning was Michiel Mantel, die vorig jaar tijdens het voorseizoen nog uit het nationale team was gezet. In Zevenhuizen was zijn comeback goed voor een vijfde plaats in de eindrankschikking. De top-8 werd gecompleteerd met krachtpatser Stijn Wieling (Skøll), Universiade-skiffeur Jaap Schenck (Triton) en Nereïd Lucas Keijzer (eveneens zilver met WKU23-dubbelvier).

Damen
Bij de vrouwen werd het een afgetekende overwinning voor de ervaren Maartje Damen. Net als Mantel werd zij afgelopen jaar in het voorseizoen bedankt voor het nationale team. Met de winst op deze trial revancheerde de roeister van Laga zich sterk. Ruim 3,5 seconden (gemiddeld) achter haar eindigde drievoudig wereldkampioene in lagere leeftijdsklassen, Lisa Bruijnincx (Njord), als tweede.

Njord
Sowieso deden de vrouwen uit Leiden het goed. Claire de Kok eindigde als vierde en Margot Leeuwenburgh als vijfde. De nog jonge Jente Jongsma (Nereus) nestelde zich daar met een derde plaats keurig tussen. Vera Sneijders (Thêta), Linn van Aanholt (Skadi) en Lisanne van der Lelij (Orca) maakten de top-8 compleet.