Sinkovic-broers ‘vluchten’ naar tweezonder

Voorpagina

Zonder iets te hoeven doen zijn Melvin Twellaar en Stef Broenink weer een stap dichter bij olympisch goud. Hun belangrijkste concurrenten – Martin en Valent Sinkovic – maakten gisteren bekend over te stappen naar de tweezonderstuurman. In deze discipline haalden ze in Tokyo olympisch goud.

Daarna beproefden de Kroaten hun geluk weer in de dubbeltwee, het boottype waarmee ze oorspronkelijk het meest succesvol waren en waarin ze in 2016 olympisch goud wonnen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot want bij de wereldkampioenschappen in 2022 eindigden ze als vierde en afgelopen zomer pakten ze in Belgrado weliswaar het zilver, het gat met de winnaars Twellaar en Broenink was met ruim drie seconden aanzienlijk.

Favoriet
De kans is groot dat dit laatste de doorslag heeft gegeven in de keuze. In de tweezonder zijn de gaten tussen de topploegen een stuk kleiner en is er geen uitgesproken favoriet voor het goud. In aanloop naar afgelopen WK maakte de NOS nog een item over de gebroeders Sinkovic. Daarin noemen ze zichzelf nog als favoriet voor het goud, maar zeggen wel al met een schuin oog te kijken naar het Nederlandse duo.

Loncaric
De beslissing zal echter een fikse tegenvaller zijn voor twee andere Kroatische broertjes. Patrick en Anton Loncaric wisten zich met een elfde plek verrassend te plaatsen voor de Olympische Spelen en zullen nu hun startbewijs aan de Sinkovic-mannen geven. Het is nog onbekend of zij nu de plek in de dubbeltwee overnemen.