Henley: alleen bondsploegen door naar halve finale

Voorbeschouwing Voorpagina Wedstrijden

Waar gisteren alle bondsploegen zich eenvoudig kwalificeerden voor de halve finales van vandaag, dolven de twee enig overgebleven verenigingsboten het onderspit. Zowel de ‘Universiteit Groningen’ als de vierzonder van De Hoop moesten hun meerdere erkennen in respectievelijk Oxford Brookes en Tideway Scullers.

Voor die laatste ploeg was de uitschakeling een bittere pil, met name omdat de Amsterdammers na uitstekende races op woensdag en donderdag tot de titelfavorieten werden gerekend. De race tegen Tideway Scullers was opmerkelijk omdat aanvankelijk vlak na de start beide ploegen tegen elkaar aanvoeren.

Herstart
De kamprechter besloot tot een herstart, waarna De Hoop wederom al snel de leiding pakte. De bootlengte voorsprong verdween echter als sneeuw voor de zon toen de Londenaren nog ruim voor de helft van de race aanzetten. De Nederlandse boot bleek haar kruit reeds verschoten te hebben, waarna de race gelopen was.

Groningen
De combinatieboot van Aegir en Gyas in de Temple Challenge Cup kwam er in de kwartfinale eveneens niet aan te pas. Zoals verwacht bleek de boot van Oxford Brookes A een maat te groot. De als Universiteit Groningen startende ploeg van coach Rogier Blink deed een verwoede poging vanuit de start en kon enkele honderden meters bij blijven maar moest daarna haar meerdere erkennen in de titelverdediger.

Stuurproblemen
Alle Nederlandse bondsploegen kwamen zoals verwacht vrij gemakkelijk een ronde verder. Al maakte de stuurvrouw van de vrouwenacht, Ae-Ri Noort, het nog vrij spannend door ondanks waarschuwingen tot tweemaal toe teveel naar het midden van de baan te sturen. Kamprechter van dienst was nota bene Boris Rankov, de man die vorig jaar de Nereus uit in de Ladies Challenge Plate diskwalificeerde. Het bleef dit keer bij twee waarschuwingen.

Vrouwenvier
Vandaag staan de bondsvrouwen lastigere wedstrijden te wachten. De vierzonder met Elsbeth Beeres, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester nemen het bijvoorbeeld op tegen een Amerikaanse ploeg van Vesper en Princeton die gisteren exact even hard ging. Voor de acht wacht een pittige wedstrijd met de Nieuw-Zeelandse vrouwen.

Van Dorp
In dit vierenveld vaart ook nog een andere Nederlandse, olympiër Wianka van Dorp. De Rotterdamse doet dit jaar met een aantal andere internationale sportvrouwen een scholarship bij het bedrijf Ernst & Young. Vier van hen zijn (voormalig) toproeisters en hun werkgever zette deze vrouwen voor Henley bij elkaar. Niet zonder succes, want het kwartet met ook olympisch skiffkampioene Kim Brennan uit Australië aan boord wist ondanks sterke tegenstand uit Australië met gemak de finale te halen.

Finalekansen
Lies Rustenburg en Monica Lanz zullen met de Amerikaanse olympische vrouwen Kalmoe en Eisser strijden om een plek in de finale. Gisteren zette beide boten ongeveer dezelfde tijden neer gedurende hun race. Ook skiffeuse Inge Janssen moet aan de bak tegen de ervaren Duitse Annekatrin Thiele. De dubbeltwee en dubbelvier lijken grote kans te hebben de finale van zondag te bereiken.

Tijdschema van zondag:
11:20u: W2x: Oldenburg & De Jong tegen Tarantola & Bove (FRA)
12:30u: Princess Grace Challenge Cup (W4x): Wallingford en Agecroft (GBR) tegen Nederland
15:20u: Remenham Challenge Cup (W8+): Nederland tegen Nieuw-Zeeland
17:10u: W4-: Vesper en Princeton tegen Nederland
18:40u: Prince Royal Challenge Cup: Annaktrin Thiele (GER) tegen Inge Janssen
19:50u: W2-: Kalmoe & Eisser (USA) tegen Lanz & Rustenburg

De races zijn hier live te volgen.

©NLroei, 1-7-2017