Meerderheid vindt nieuw wedstrijdprogramma geen verbetering

Achtergrond

De enquête over het nieuwe wedstrijdprogramma die Peter Wiersum afgelopen week online plaatste, is door ruim 350 mensen ingevuld. Belangrijkste conclusie is dat een kleine 70 procent van alle respondenten aangaf het nieuwe wedstrijdprogramma niet als verbetering te zien. Acht op de tien verlangt zelfs terug naar de Nieuwelingendivisie.

Hoewel een kleine meerderheid het puntensysteem als geheel minder goed vindt, geeft ook meer dan 50% aan dat het goed is om extra punten toe te kennen bij een top-3 klassering in een klassement of na een behaalde internationale uitzending. Tevens vindt men dat deze punten met terugwerkende kracht moeten worden ingevoerd om zo een snellere doorstroming te krijgen richting de SA-velden.

Nieuwelingen
Opvallend is het groot aantal mensen dat weer een Nieuwelingendivisie wil. “Als je kijkt naar wat mensen daar nader over toelichten, moet dat wel enigszins genuanceerd worden. Het gaat de roeiers en coaches met name om een extra veld in de tweezonder, vierzonder en skiff. Zeker in de vier komen tweedejaars roeiers er nu niet meer aan te pas. In het developmentveld wordt 6:00 gevaren en bij de Gevorderden zelfs nog sneller”, aldus Wiersum.

Klassementen
Het toevoegen van de developmentdubbeltwee en de eerstejaarsvieren wordt wel toegejuicht. Voor beide velden is – ondanks de beperkte belangstelling voor de dubbel bij de mannen – meer dan 80 procent voorstander. Het moet in het drukke wedstrijdschema ten koste gaan van met name grotere scullnummers, zoals de Beginnelingen 2x en de Gevorderde en Elite 4x. Ook zien de respondenten graag dat er geschrapt wordt in de juniorencategorieën.

Roeibond*
Gisteravond maakte de roeibond deels de resultaten van hun enquête bekend. Deze werd ongeveer 180 keer ingevuld tegenover 366 van die van Wiersum. Het bondsbericht maakt melding van een samenwerking met de voormalig stuurman van de Holland Acht, maar daar is volgens Wiersum geen sprake van.

*De KNRB heeft inmiddels (zaterdagmiddag 1 juli ’17) het eigen artikel aangepast.
De resultaten van de enquête zijn hier gedetailleerd te vinden.

©NLroei, 1-7-2017