Onduidelijkheid bij lichte vrouwen wringt

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Het is nog allerminst zeker dat de lichte dubbeltwee van Marieke Keijser en Amber van Zomeren af mag reizen richting de eerste wereldbekerwedstrijd. Althans, dat meent de winnares van de nationale kampioenschappen indoorroeien, Maaike Head.

De centrale vraag is: mogen wereldkampioene junioren Marieke Keijser en nationaal skiffkampioene Amber van Zomeren wel of niet in mei de eerste wereldbekerwedstrijd in Varese starten? Die start is noodzakelijk om voor sportkoepel NOC*NSF een ticket te bemachtigen voor het belangrijke Olympisch Kwalificatie Toernooi waar nog startbewijzen voor te verdienen zijn voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

‘Voldoende niveau’
Eerder gaven Thomas Notermans (ploegcoach Keijser/Van Zomeren) en Jan van Bekkum (wedstrijdcommissaris van De Maas), aan toezeggingen hierover te hebben ontvangen van het bondsbestuur. Commissaris topsport Chris IJsbrandy vertelde NLroei dat het starten van een wereldbeker mogelijk zou zijn als beide roeisters bij de meetmomenten in december over ‘voldoende niveau’ moesten beschikken.

Meetmomenten
Wat dat precies in moet houden bleef onduidelijk. Het meetmoment in de boot, de Hel van het Noorden, ging niet door vanwege de weersomstandigheden en de trial in de skiff die hoofdcoach vrouwen Josy Verdonkschot twee weken geleden organiseerde, was enkel bestemd voor roeisters van de nationale equipe. Bij de indoorkampioenschappen onderscheidde Keijser zich met een nationaal record, terwijl Van Zomeren wat teleurstelde.

Vervolgtraject
Het kamp van De Maas meent echter dat de De Maas/Willem III-combinatie ongeacht de uitkomst hiervan al toestemming heeft. Ook de roeisters zelf gaan van een start in Varese uit. Slechts over het vervolgtraject ná de bewuste Wereldbeker zou volgens hen nog geen overeenstemming zijn.

Tegengesteld
Maaike Head, die zaterdag in een nieuwe nationale recordtijd de Nederlandse ergometertitel bemachtigde, gaat uit van iets anders. “Het is een rare situatie. Ze krijgen veel aandacht in de media en ze zijn ervan overtuigd dat ze naar de Wereldbeker mogen gaan. Ik heb Thomas Notermans een aantal weken geleden ook gesproken en wat hij zegt, is compleet het tegenovergestelde van wat hierover vastligt en met ons is gecommuniceerd”, aldus de Rotterdamse die in het begin van haar roeicarrière een jaar door Notermans werd begeleid.

Plaatsing
De onduidelijkheid zit de voormalig olympiër dwars, al kan ze de zaak goed relativeren. “Ik heb me er wel druk over gemaakt en ik blijf het zonde vinden dat Marieke Keijser niet met ons mee doet, want ik zie ook dat ze veel talent heeft. Maar het heeft verder niet zoveel zin. We moeten ons plaatsen voor de Olympische Spelen, daar hebben we al onze energie voor nodig.”

Helderheid
Hoewel de onrust de prestaties van de roeisters niet negatief beïnvloedt – Head en Paulis presteerden sterk bij de meetmomenten – zou ze het fijn vinden als de kwestie zo snel mogelijk uit de wereld is. Om helderheid te krijgen stuurde Head zondag een e-mail naar technisch directeur Hessel Evertse. “Ik hoop dat met een duidelijk ‘nee’ vanuit de bond andere keuzes gemaakt zullen worden door de dames uit Rotterdam. Ik wil dat de snelste dubbel straks op het water ligt. Met of zonder mij.”

Evertse bepaalt
De reactie van Evertse was een doorgestuurde e-mail van IJsbrandy waarin staat dat de Rotterdamse dubbel zoals eerder gezegd alleen onder de noemer talentontwikkeling naar een wereldbeker zou mogen en dat Evertse samen met hoofdcoach vrouwen Josy Verdonkschot bepaalt of en wanneer dat mag.

Ruimte
Hoewel deze mail enige duidelijkheid geeft – Verdonkschot heeft al eerder aangegeven dat het starten van de eerste wereldbeker geen optie voor hem is – blijft alsnog een glashelder ‘nee’ achterwege. Daarnaast zegt men in Rotterdam toezeggingen te hebben van bondsvoorzitter Frans Cornelis.

Constructief
Head hoopt dat de zaak snel uit de wereld is. “Ik waardeer de toewijding waarmee de meiden bezig zijn. Echter, het is in dit jaar verre van constructief. Het gaat er niet om dat ik nu bang ben voor competitie. Als je in de snelste dubbel wilt, moet je er voor vechten binnen de mogelijkheden die je geboden worden, met gelijke kansen voor iedereen. Als je daar niet op ingaat is dat een eigen keuze, al is de deur volgens mij nog niet geheel gesloten.”

@NLroei, 17-12-2016