KNRB laat lichte acht vallen

Achtergrond Algemeen Voorpagina Wedstrijden

De roeibond gaat geen poging wagen om de lichte mannen acht alsnog op het programma te krijgen van aankomende wereldkampioenschappen in Rotterdam.

Dat blijkt uit een bericht dat de KNRB gisteren op haar website zette. Wereldroeibond FISA maakte vorige week bekend dat de lichte acht van het programma wordt gehaald omdat het veld in afgelopen drie jaar niet meer dan zeven inschrijvingen kende. Volgens art. 36 van het FISA Rulebook volgt dan automatische schrapping. Eerdere keren dat dit geschiedde (in 2006 bij de lichte acht en in 2010 bij de vrouwen vier-zonder) kwam het veld door een lobby van verschillende landen weer terug op het evenement.

Ondanks dat een groot deel van het talentontwikkelingsprogramma voor komend jaar was gericht op het formeren van een lichte acht, heeft de roeibond geen behoefte hier achter aan te gaan. “We hebben het eerlijk gezegd voor kennisgeving aangenomen. Op zich is het geen onlogische beslissing, want er zijn voor lichte roeiers nu eenmaal veel verschillende velden. Het is historisch gezien misschien een mooi nummer, maar er zijn genoeg alternatieven”, laat bondscoach talentontwikkeling Marit van Eupen desgevraagd weten.

Onder 23
Het zal de bondscoach niet slecht uitkomen dat de focus nu kan worden verlegd naar een lichte dubbelvier en naar het onder 23-evenement dat eveneens in augustus op de Willem Alexanderbaan gehouden wordt. Een wens die al eerder leefde bij veel coaches en verenigingen. “Vorig jaar kregen we uit het land te horen dat men het liefst had dat we ons op velden zouden concentreren waar de kans op een medaille het hoogst was. Vandaar hebben we toen voor de lichte acht gekozen”, aldus Van Eupen.

Uitzendingseisen

Dat er geen ruimte zou zijn voor het formeren van ploegen voor onder 23 zoals critici meenden, was volgens de voormalig olympisch kampioene dan ook geen sprake. “Die mogelijkheden waren er wel zeker. Het enige is dat we de uitzendingseisen niet gaan verlagen omdat de wereldkampioenschappen in Rotterdam plaatsvinden.” Het is nog onduidelijk op welk nummer Van Eupen zich daarbij gaat concentreren. Kleine nummers kunnen zich plaatsen via een trial op 30 april. Daarna wordt gekeken of er nog andere boten worden gemaakt.

©NLroei, 16 december 2015