Technisch directeur Hessel Evertse gaat na de spelen weg bij roeibond

Algemeen

De technisch directeur zelf laat in het midden of hij is ontslagen, maar Hessel Evertse vertrekt na elf jaar bij de roeibond. De ‘TD’ gaat weg ná de Olympische en Paralympische Spelen, of beter gezegd als de WK coastalroeien achter de rug zijn. “Het is een goed moment om te gaan”, zei in een reactie tegen NLroei.

De timing van het nieuws is briljant. Nederland prijkt deze week bovenaan de medaillespiegel van de generale Olympische repetitie te Luzern. Evertse weet nog niet wat hij in de toekomst gaat doen, maar hij staat uitstekend in de sportetalage. Onder zijn eindverantwoordelijkheid groeide de toproeiafdeling van incidenteel goed, maar ook wat wisselvallig – naar uiterst succesvol. Of het excelleren meer structureel is geworden, moet in Parijs nog blijken, maar de voortekenen zijn bijzonder rooskleurig.

“Ik heb met heel veel plezier en passie de roeisport gediend. In Luzern heb ik zondag alle roeiers persoonlijk kunnen feliciteren met hun medaille, het waren er nogal wat. Ik ben trots op hun prestaties. En ik ben trots op wat we met elkaar hebben bereikt. De roeiers, de roeisters, de staf van nu, maar ook met Josy Verdonkschot, Mark Emke en René Mijnders om wat mensen te noemen. Je doet het nooit alleen en je staat altijd op de schouders van je gerespecteerde voorgangers”, stelt Evertse.

Schorsing teruggedraaid
Evertse werd in het voorjaar van 2022 door de KNRB geschorst naar aanleiding van een rapport over ongewenste omgangsvormen binnen de topsportafdeling. Evertse pikte het niet dat hij als Kop-van-Jut werd gepositioneerd, stapte naar de rechter en kreeg gelijk. De roeibond moest bakzeil halen. Hij werd gerehabiliteerd, maar dat gebeurde eigenlijk alleen in besloten kring.

Evertse was door de schorsing flink geraakt, inmiddels zit hij weer lekker in zijn vel en orakelt de feiten-en-cijfersman als vanouds. “Maar het moet niet over mij gaan, de komende weken gaat het om de sporters. De roeiers en roeisters zijn gebaat bij trainen, goed eten en rust. Ik kijk uit naar de wedstrijden in Parijs en Genua”, aldus Evertse.