Waar een klein landje aan de Noordzee goed in is geworden: roeien

Nabeschouwing

Angstgegner is een Duits woord. Misschien wel de allerbeste roeier van de WK van vorig jaar is de Duitse solist Oliver Zeidler. Hij won toen in de koningsklasse. Bij de generale repetitie voor de Olympisch Spelen werd hij gisteren verslagen door een reus in een oranje shirt: Simon van Dorp.

Uithijgend voor de NOS-microfoon van Ragnar Niemeijer refereerde Van Dorp aan Lennart van Lierop en Melvin Twellaar die de Germaanse skiffeur ook al onderuit hadden gehaald. Die wetenschap maakte hem sterker. Zo sterk zelfs dat in de eindsprint de Duitser bedwong. Zo kon het gebeuren dat een klein landje aan de Noordzee de koning en de koningin van het mondiale roeien als inwoners heeft. Want Karolien Florijn won – niet eens in haar allerbeste vorm – ook in haar skiff alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Van Dorp weet dat een generale repetitie wat anders is dan een olympisch toernooi. Maar hij realiseert zich ook dat de piek van Nederland pas in Parijs wordt gezet. En Oliver Zeidler is en blijft een gigant. Garanties voor Parijs zijn er niet, doceerde Van Dorp. Maar Nederland heeft de ongekende luxe van twee gouden vrouwenboten: de skiff van Florijn en twee van Meester & Clevering. Plus nog eens drie gouden scullboten: de ongenaakbare dubbeltwee en dubbelvier en dus de nietsontziende Simon van Dorp.

Ontzag
Ondanks de flinke oogst van Luzern was de oranje vloot nog niet eens op z’n best. Dat geldt ook voor een flink aantal andere equipes, maar de Nederlandse staf weet dat er nog ruimte is voor technische en fysieke verbetering. Mentaal kan het nauwelijks beter: de roeiers en roeisters halen kracht uit elkaar. De oranje boten boezemen misschien niet bij alle tegenstanders angst in, ontzag zal er op olympisch water straks zeker zijn.

De Nederlandse equipe gaat na de Koninklijke Holland Beker van komend weekeinde weer de bergen in teneinde de punt op de spreekwoordelijke I te zetten. Om te profiteren van de hype rondom het roeien heeft de organisatie van de enige internationale wedstrijd die Nederland rijk is speciaal de inschrijftermijn tot vandaag 12 uur verlengd. Voor de roeiliefhebber is het de kans om de oranje armada uit te zwaaien.