Eerstejaars: Zware mannen Njord breken ongeslagen status van Nereus

Eerstejaars

De roei-arena van de ZRB is met vier racebanen veel kleiner dan een normale. De geïmproviseerde startvlotten, het ontbreken van een ballenlijn en de wat grove tijdsmeting, geven de baan zijn kneuterige, maar daardoor ook authentieke uitstraling. Gezellig is het in Tilburg zeker. De Zuidelijke knock-out-rondes zijn behalve een pragmatische oplossing, ook een welkome afwisseling in het midden van het kortebaanseizoen.

De boord-aan-boord-finales over duizend meter vroegen afgelopen weekeinde veerkracht en sprintvermogen van de eerstejaarsploegen. De eerstejaars van Njord maakten goed gebruik van deze officieuze afstanden en wonnen overtuigend in het zware mannenveld. De tot dat moment ongeslagen acht van Nereus had ondanks een snelle start het nakijken.

Vijf ploegen
Dit keer bleven de boord-aan-boord races per twee ploegen uit. Vanwege een onweersvoorspelling werden de halve finales samengevoegd tot directe finales. Na een timetrial over 1,5 kilometer gingen de vier snelste ploegen naar de finale.

Een zogenoemde ex aequo vanwege minimale verschillen in de tijdswaarneming, zorgde bij de eerstejaars lichte dubbelvier voor een finale met vijf ploegen. De lichte vrouwen van Okeanos en een Njord/Skadi-combi hadden de gedeelde vierde tijd. Bij hoge uitzondering werd de oproeibaan als racebaan ingezet. De snelste ploeg uit de timetrail – Gyas – ging er met de finalewinst vandoor.

Gooi- en smijtwerk
Het eerstejaars zware mannenveld staat als het om techniek gaat, bekend als explosief vermogen verpakt in een heleboel gooi- en smijtwerk. De verkorte afstand van de finale versterkte alleen maar meer het gooien, maar ook het smijten. De ploeg van Nereus bleef met een felle start de achtervolgende ploegen van Aegir en Njord de eerste honderd meter voor. De Groningers van Gyas hadden met een vierde timetrial-tijd het ook tot de finale geschopt, maar bleven vanwege een lager tempo wat achter.

Halverwege, waar de meeste ploegen iets terugzakken, stoomde de ploeg van Njord door en probeerde de leidende positie van de Amsterdammers af te pakken. Slagman Mark Boon vertrouwde op het vermogen van zijn boot. “We hadden eerder deze week een harde 1000m neergezet in een training”.

Taft in het vizier
Op de helft begon Njord dus in te lopen. “Al gauw ging het tussen Nereus en ons, met Aegir daar vlak achter,” vertelt Boon, “Onze stuurman zei dat we inliepen en op een gegeven moment zag ik de taft van Nereus in mijn ooghoek.” Niet veel later waren het de Leidenaren zelf die voorlagen, ondanks verwoede pogingen van de Nereusslag om nog terug te komen. “Ik bleef die taft van Nereus zien,”  vervolgt de Leidse slagman “Dus bij de eindsprint nam ik het tempo nog verder mee omhoog”. De zware mannen van Njord wonnen de finale met een seconde voorsprong. En zij verbraken daarmee de ongeslagen reeks van Nereus-acht.

“Ik denk dat ze gewoon keihard werken”, zei coach Sybren van Doorn opgelucht. Hij is blij dat alles op z’n plek viel.  “Ondanks dat die gasten van Aegir en Nereus ook echt beren zijn,” stelt Van Doorn voorzichtig, “heeft onze ploeg met hun lengte, vermogen en techniek hele goede kaarten om de volgende wedstrijden ook te winnen.”

Hier vind je de stand van het eerstejaars klassement.