Van Phocas-voorzitter naar premierskandidaat: Dick Schoof was naar eigen zeggen een eeuwig roeitalent

Algemeen

Dick Schoof (67) is door PVV-leider Wilders gekandideerd voor het premierschap. Schoof zou het extraparlementaire kabinet moeten gaan leiden. Hij is nu de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voorheen was hij de baas van de inlichtingendienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) én voorzitter van de Nijmeegse studentenroeivereniging Phocas.

Schoof was Phocas-lid van 1975 tot en met 1984. Eerst was hij er wedstrijdroeier, in het verenigingsjaar ’79/’80 bestuurde hij als mid-twintiger de vereniging en bleef erna actief betrokken. Lily de Kleijn is een tijdsgenoot, zij kent de premierskandidaat als Phocaslid uit de vorige eeuw. “Ik hoorde het zojuist op de radio en dacht gelijk ‘als iemand dit kan, is Dick het’. Bijvoorbeeld met het asieldossier heeft hij veel kennis en ervaring. Hij kan met complexe zaken heel goed omgaan. Ik ken hem ook als een aimabel persoon, het is gewoon een leuk en aardig mens”, zei De Kleijn.

Betrokken
Twee jaar na Schoof ging zij in het studentenbestuur, Schoof was toen nog altijd betrokken bij het reilen en zeilen van de vereniging. “Ik weet nog goed dat hij streng maar rechtvaardig was. Waar het precies over ging weet ik niet meer, maar we hebben wel eens een pittige discussie gevoerd. En dat ging prima. Als ik voor mezelf spreek, kan ik zeggen dat ik bij Phocas veel heb geleerd, en in het bestuursjaar helemaal. Dat zal voor Dick Schoof ook wel gelden.”

“’s Nachts slaap ik prima in, maar je kunt me wel om 3 uur wakker bellen met het moeilijkste probleem ooit en dan zal ik meteen reageren.”

Later werd De Kleijn oncoloog, en zij maakte Schoof in 2018 in een College Tour-achtige setting mee op een avond voor (ex)leden van de Nijmeegse studentenroeivereniging. “Hij vertelde over zijn carrière en zo, op een avond onder de noemer Oud Phocas On Topic. Ondanks dat hij een heel verantwoordelijke baan had, maakte hij daar tijd voor vrij. Hij had mooie verhalen, het was een hartstikke leuke avond”, aldus De Kleijn.

Katholieke opvoeding
Als roeier – hij was aan de zware kant voor een lichtgewicht en wat licht voor een zwaargewicht – kwam hij niet tot grootse prestaties. Bij de On Topic-avond zou Schoof zelf gezegd hebben dat hij een eeuwig roeitalent is gebleven. Ook werden er op die avond meer serieuze zaken besproken. Er werd hem gevraagd hoe hij als mens met (dreigende) nationale rampen omgaat. “Een Katholieke opvoeding helpt heel erg”, zou hij lachend hebben gezegd. “Je leert het toch loslaten en dat is heel belangrijk. Ik kan heel goed schakelen tussen werk en privé. ’s Nachts slaap ik prima in, maar je kunt me wel om 3 uur wakker bellen met het moeilijkste probleem ooit en dan zal ik meteen reageren”, aldus Schoof volgens dit verslag.

Dick Schoof in 2018 te midden van Phocanen.