JuniorenWK medailleloos na strijd jongensacht en meisjesdubbelvier

Algemeen

De jongensacht en de meisjesdubbelvier slaagden er vandaag niet in een vuist te maken in de eindstrijd bij de junioren WK in Trakai. De beide Nederlandse finalisten moesten van start tot finish het hele veld voor zich laten. Daarmee keren de Nederlandse junioren zonder medaille huiswaarts.

De Russische acht opende rap maar titelverdediger Duitsland neemt het stokje snel over, de beginfase bij de achten mondde uit in een Duits-Russisch onderonsje. De Russen kwamen het eerst over de vijfhonderd meterlijn. Nederland moest het vanaf direct na de start stellen met de zesde plaats. De wedstrijd was spannend. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten mengden zich ook in de medaillestrijd. Deze werd beslecht in het voordeel van de Duitsers, zij hebben met een goede slotfase hun wereldtitel geprolongeerd. De Verenigde Staten wonnen net als vorig jaar zilver en Groot-Brittannië greep brons. Roemenië wint de WK met zes medailles, waarvan twee gouden. Groot-Brittannië volgt met twee goud en een totaal van vier medailles.

Meisjesdubbelvier
De strijd bij de dubbelvieren ging vlak na de start tussen favoriet Duitsland en Roemenië. De Hollandse meisjes droegen al snel de rode lantaarn. Uiteindelijk was het Roemenië dat aan het langste eind trok. Steevast met de Duitse meisjes in het kielzog. In de slotfase deden de Duitsers nog een tevergeefse poging met een luxe eindsprint langzij te steken. Het brons was voor de Zitwsers.

B-finalisten
Ook vier Nederlandse b-finalisten verschenen vandaag ten tonele. Skiffeuse Isabel van Opzeeland had een goede race en won. De meisjes dubbeltwee werd derde op een kleine haar. Het scheelde slechts een vijf honderdste met de Oekraïense nummer vier. De mannelijke evenknie droeg de rode lantaarn. De meisjes vierzonder hielden het een tijdlang op plaats vijf, maar moesten de Franse boot langzij laten gaan. Zij finishten op de zesde plaats.