Noud Scholten: ‘We kregen het niet voor elkaar’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Na een veelbelovend begin eindigden de wereldkampioenschappen voor junioren enigszins teleurstellend. Nadat slechts twee boten zich voor de finale kwalificeerden, eindigden beide boten (jongensacht en meisjesdubbelvier) roemloos als zesde. Lichtpuntjes vielen er ook te noteren, zoals de winst in de B-finale van de pas 16-jarige skiffeuse Isabel van Opzeeland.

Met veel interesse werd uitgekeken naar de finale van de Junioren Holland Acht. De ploeg van coach Marijn Algie kende in het voorseizoen wisselende resultaten, maar maakte indruk tijdens de Koninklijke Holland Beker met een ongekend snelle tijd van 5:38,74. Na een teleurstellend verlopen voorwedstrijd bij de WK zette de acht in de herkansing een uitstekend resultaat neer, wat voor nieuwe hoop zorgde wat betreft eventuele podiumkansen.

Desillusie
Het bleek een desillusie want de prioriteitsboot van de jongens deed van begin af aan niet mee in de race. “Het ging absoluut niet zoals verwacht. We kwamen niet goed uit de start waardoor we meteen al op achterstand lagen. Daardoor ging het eigenlijk van kwaad tot erger. We kregen het niet voor elkaar om ons terug te vechten in de race”, vertelde een gedesillusioneerde Noud Scholten na afloop.

Wisselvallig
Het verschil werd na 1000 meter alleen nog maar groter en op de streep bleek winnaar Duitsland zelfs een kleine dertien seconden sneller. Rusland, dat twee dagen terug nog gelijkwaardig was aan het Oranje-octet, was nu ruim zeven tellen eerder over de streep en eindigde op de vierde stek. Scholten: “Erg jammer, juist omdat het in de herkansing juist zo goed ging. Helaas bleken we toch iets te wisselvallig. Juist iets waarvan we vooraf van dachten dat het wel goed zat.”

Kater
In de ochtend bleek skiffeuse Isabel van Opzeeland daarentegen de kater van de dag ervoor goed te hebben verwerkt. “In de halve finale was ik op de een of andere manier fysiek minder goed. Ik baalde flink na die race want een finaleplaats was mijn doel. Maar ik heb me er snel overheen gezet, ik wilde per sé een goed resultaat neerzetten in de B-finale”, aldus de roeister.

Eindsprint
Dat lukte overtuigend, want de Hoofddorpse leidde haar race van start tot finish. De Mexicaanse Mildred Mercado Palacios kwam alleen op het eind nog iets dichterbij, maar moest op de finishlijn precies 2,5 seconden toegeven. “De einsprint was het enige wat vandaag minder ging. Ik wilde aanzetten, maar het werd zwart voor mijn ogen waardoor ik een klein beetje moest inhouden.”

Wonder
De zevende plaats is alsnog een klein wonder. De pas 16-jarige roeister, die begon bij de kleine vereniging Iris in Lisse en nu uitkomt voor Die Leythe, zit nog geen twee jaar in de boot en kan nog twee seizoenen uitkomen in de juniorencategorie. “Dit resultaat geeft vertrouwen voor komende jaren, want ik weet dat ik met een mindere fysieke staat alsnog zevende van de wereld kan worden. Hopelijk kan ik volgend jaar meer internationale wedstrijden starten en dan op het WK hoger eindigen.”

©NLroei, 7-8-2017