Volg Henley live: drie boten door naar volgende ronde

Wedstrijden

Gisteren is in Henley-on-Thames  – de oudste roeiwedstrijd van de wereld – weer van start gegaan. Vijf Nederlandse boten kwamen in actie tijdens de Henley Royal Regatta, waarvan er drie weer meteen hun spullen konden pakken. Beiden viermetten (van Nereus en Laga) moesten er in de Prince Albert Challenge Cup aan geloven en ook de studentenacht van Proteus-Eretes vloog er in de eerste ronde uit.

De Delftenaren verloren in de Dutch derby kansloos van hun landgenoten uit Amsterdam. De Nereusploeg van Diederik Simon, bestaande uit een behoorlijk aantal lichtgewicht roeiers, schoot weg uit de start en leidde al snel met een bootlengte voorsprong. Proteus, dat onlangs bij de ARB-wedstrijden de Nereïden nog goed tegenwicht kon bieden, kwam die slag niet meer te boven en roeide uitgeblust naar de eindstreep. Nereus roeit vandaag in de tweede ronde tegen Nottingham University.

Silvia
De andere succesvolle Nederlandse ploeg was Silvia, de verenigingsnaam van Project 2020. Zij versloegen Newcastle University met gemak. Het verschil op de eindstreep bedroeg 2,5 bootlengte. Vanaf vrijdag komt in dit veld van vrouwenachten ook Nereus in actie voor de kwartfinales. Verlies was er voor de viermet-boten van Laga en Nereus. De Amsterdammers kwamen slechts een zogeheten canvas tekort tegen de Ieren van de universiteit van Galway. Laga verloor met ruim een lengte van de University of London.

Dubbelvier
Vandaag liggen er vier Nederlandse ploegen aan de start. Naast de mannenacht van Nereus zijn dat skiffeuse Janneke van der Meulen, een lichte vier van Njord in het zware Visitors’ Cup-veld en een dubbelvier van Skøll. Deze boot met de toproeiers Job Huigsloot, Guillaume Krommenhoek, Olav Molenaar en Lennart van Lierop is van de Nederlandse boten de grootste kanshebber op winst. Zij treffen een boot van Reading University.

Tijdschema (Nederlandse tijd):
10:40u: Prince of Wales Challenge Cup (M4x): Reading University (GBR) versus A.A.S.R. Skøll
12:50u: Princess Royal Challenge Cup (W1x): J. van der Meulen versus H.M. Jackson (GBR)
17:15u: Temple Challenge Cup (M8+): Nottingham University versus A.S.R. Nereus
20:10u: Visitors’ Challenge Cup (M4-): C.A. Nantes & A.C. Boulogne (FRA) versus K.S.R. Njord

De wedstrijden zijn hier live te bekijken.