Volg Henley live: nog vijf Nederlandse boten in de race

Wedstrijden

Drie van de vier gister gestarte Nederlandse ploegen wisten door te dringen tot de volgende ronde. De studentenacht van Nereus in de Temple Challenge Cup versloeg een boot van Nottingham University met een kleine twee lengtes. Ook skiffeuse Janneke van der Meulen en de dubbelvier van Skoll waren succesvol.

De enige die weer huiswaarts kon keren was de lichtgewicht vier van Njord die meedeed aan de Visitors’ Cup. Het was feitelijk al snel voorbij voor de Leidenaren, want de winnaar van het lichte developmentveld in Nederland voer al na een paar honderd meter tegen de boomstammen die de zijkant van de roeibaan markeren. Ze probeerden nog terug te komen tegen een eveneens lichte boot uit Frankrijk, maar het mocht niet baten. De wedstrijd was beslist.

Stuurwerk
Ook de sterk geachte dubbelvier van Skøll kon niet terugkijken op een vlekkeloze race. Op papier zijn Job Huigsloot, Guillaume Krommenhoek, Olav Molenaar en Lennart van Lierop een van de favorieten in de Prince of Wales Challenge Cup, maar de boot maakte het zichzelf tegen Reading University knap lastig. Stuurproblemen en wild bladwerk zorgde ervoor dat de Engelsen maar niet definitief wilde afhaken waardoor tot de eindsprint moest worden doorgeroeid. In de kwartfinale nemen de Amsterdammers het vandaag op tegen een combinatie van Thames en London Rowing Club.

Programma
Janneke van der Meulen was succesvol tegen de Britse Jackson. Vandaag treft zij echter een van de favorieten, Victoria Thornley. Deze Britse nationale skiffeuse pakte zilver bij afgelopen wereldkampioenschappen in Sarasota. Nereus mag aantreden tegen een van de betere boten in het veld, de ploeg van Washington University. Ook komen de twee ingeschreven vrouwenachten in actie. Silvia roeit tegen een Engelse combinatieboot van Leander Club en University of London en Nereus lootte Yale University.

Tijdschema vandaag (Nederlandse tijd):
11:00u: Temple Challenge Cup (M8+): A.S.R. Nereus versus Washington University (USA)
11:15u: Prince of Wales Challenge Cup (M4x): Thames R.C. & London R.C. (GBR) versus A.S.S.R. Skoll
12:45u: Princess Royal Challenge Cup (W1x): V.L. Thornley (GBR) versus J. van der Meulen
13:05u: Remenham Challenge Cup (W8+): Leander Club & University of London (GBR) versus Roeivereniging Silvia
15:00u: Remenham Challenge Cup (W8+): Yale University (GBR) versus A.S.R. Nereus

De wedstrijden zijn hier live te bekijken.