Regen aan records

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Terwijl men zich in Nederland aan het voorbereiden is op de nationale kampioenschappen Indoorroeien (NKIR), wordt aan de andere kant van de wereld hard aan de ketting getrokken.

Amsterdam – Zo verbeterde de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg maandag het wereldrecord over vijf kilometer. De wereldkampioene in de skiff uit 2014, die afgelopen jaar een seizoen vrijaf nam voor een studie in Europa, bleek qua conditie zeker niet achteruit te zijn gegaan. Met een gemiddelde van maar liefst 1:41,5 per 500 meter legde ze de 5000 meter af in 16:55,8 minuten. Het gesneuvelde record van Anna Watkins (goud bij de Spelen van Londen in de dubbeltwee) stond slechts 0,6 seconden langzamer.

Louloudis
Ze was niet de enige uit haar land die indruk maakte. Twee weken terug ‘roeide’ Eric Murray uit de legendarische Kiwi Pair op slides naar een tijd van 14:56,4 over vijf kilometer. Dat betekent een gemiddelde van 1:29,6. Een record meende hij. Totdat op Twitter werd gepost dat Oxford-roeier Constantine Louloudis vorig jaar tijdens de selectie voor de Boat Race sneller was geweest. De tijd: een indrukwekkende 14:51,0 (gemiddeld 1:29,0). Hij bleek echter gebruik te hebben gemaakt van een zogenaamde ‘dynamic erg’. Op Twitter ontstond vervolgens discussie over welk apparaat nu sneller zou zijn, maar tot een wetenschappelijk onderbouwde conclusie kwam men niet.

‘Dynamic erg’

Wel was men overtuigd van het feit dat een ‘gewone’ ergometer langzamer moet zijn. Koren op de molen van Australiër Joshua Dunkley-Smith, die in Aiguebelette zilver pakte in de vier-zonder. Hij ergometerde een week geleden naar een tijd van 15:10,0 (gemiddeld 1:31,0) over 5 kilometer en dacht een wereldrecord te hebben neergezet. Volgens de regels van Concept 2 mag, uitgezonderd de afstand van 2000 meter, een record ook op slides worden neergezet. Een ‘dynamic erg’ telt echter niet. Murray gaat nu dus de boeken in als wereldrecordhouder.

24-uurs record
Ondertussen was drievoudig olympisch kampioen Drew Ginn bezig met een heel ander record. De inmiddels gestopte roeier deed voor een goed doel een poging het wereldrecord fietsen in 24 uur te verbeteren. Afgelopen weekend kwam de 41-jarige Ginn op de Brunswick Velodrome in Melbourne na een etmaal fietsen op ruim 830 kilometer uit, helaas een kleine 55 kilometer te weinig voor een wereldrecord. Wel verbeterde hij het Australische record en haalde hij 32.000 dollar op ter bestrijding van kanker. Beelden van de poging zijn hier te zien.

©Nlroei, 2 12 2015