FISA vastberaden tot behoud centrale roeilocatie Tokyo

Algemeen Kort Voorpagina

Roeifederatie FISA houdt vast aan de eerder aangewezen roeilocatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Dat blijkt uit een gisteren op de eigen website naar buiten gebrachte verklaring.

Vorige week ontstond ophef nadat het organisatiecomité van de Spelen had geadviseerd het roeitoernooi op een andere plek te houden dan was beoogd. In plaats van het ontwikkelen van het zogeheten ‘Umi no mori’-park (Sea Forest) dat dichtbij de meeste andere sportlocaties moest komen, zou vanwege kostenbesparing gekozen worden voor een plek die 400 kilometer afligt van het geplande olympisch dorp waar alle sporters verblijven. Dit terwijl een compact gehouden Olympische Spelen juist een belangrijke reden was voor het toewijzen aan de hoofdstad van Japan.

Ontstemd
De roeifederatie reageerde vorige week via The Daily Mail ontstemd over het bericht. Voorzitter Jean-Christophe Rolland had nota bene net een bezoek afgelegd aan de oorspronkelijk geplande locatie en bleek zelfs niets te weten van de voorgenomen wijziging.

Eisen
Volgens FISA heeft Rolland tijdens een bijeenkomst met de gouverneur van Tokyo vorige week onderstreept dat in 2014 al uitgebreid onderzocht is dat het Sea Forest Park de enige locatie zou zijn die aan de olympische eisen kan voldoen en dat alle partijen daarmee hebben ingestemd.

Nalatenschap
Het nieuw te bouwen complex zou volgens Rolland een flinke nalatenschap zijn aan de burgers van Tokyo. Het gebied zou na 2020 gebruikt worden als plek voor waterrecreatie. Mede daarom hoopt hij dat voldoende geld gevonden kan worden om deze plek te behouden. Ook daarin heeft FISA aangegeven een rol te willen spelen.

Effect
De lobby van Rolland lijkt effect te hebben gehad, want tegenover het internationale persbureau AP liet een van de organisatoren weten dat men naar de bezwaren van FISA heeft geluisterd en dat ook de nieuw aangewezen locatie tal van bezwaren heeft, zoals een beperkte infrastructuur, weinig ruimte voor toeschouwers en ongemakken voor de sporters. De kans is dan ook groot dat er in 2020 gewoon in het Sea Forest Park geroeid wordt.

©NLroei, 13-10-2016