Paulis maakt indruk bij trial

Voorpagina Wedstrijden

Nadat de Hel van het Noorden afgelopen weekend niet door kon gaan, organiseerde vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot vanochtend een trial voor de nationale boordgroep en de lichte vrouwen. Ilse Paulis maakte daarbij het meeste indruk.

Het was een aardig schouwspel aan de Bosbaan toen de zon vanochtend opkwam. Een enkele boot van roeisters buiten de equipe werd opgeriggerd, terwijl de leden uit de nationale ploeg met nog wat slaperige ogen langzaamaan richting de loodsen kwamen. Ruim een half uur was de baan vrijgemaakt voor de 24 vrouwen die van Verdonkschot mochten of moesten meedoen aan een trial die de afgelaste Hel van Noorden moest vervangen.

Pauze
Driemaal werd een stuk over 1900 meter verroeid waarbij voor het rondmaken de stopwatch even werd gepauzeerd. Hoewel de een daar wat dankbaarder gebruikt van maakte dan de ander, zorgde het niet voor opvallende verschillen.

Deelnemers
Met een nagenoeg vlakke Bosbaan en relatief grote startverschillen liep alles gesmeerd. Naast de boordgroep die in tweetjes was vertegenwoordigd, waren ook de roeisters present die als stagiaires fungeren. Ook de bronzen Universiade-vier was welkom, inclusief de nog relatief onbekende Willeke Vossen.

Uitnodigingen

Verdonkschot wilde niet teveel mensen uitnodigen. “Ik kan niet een hele Hel organiseren, maar voor de olympische selectie was dit nu eenmaal één van de elementen die we hadden afgesproken waar we voor selecties nog naar zouden kijken. Daarom vond ik het belangrijk toch iets te organiseren”, legt Verdonkschot uit. Verzoeken van buiten de equipe om mee te doen kreeg de bondscoach overigens niet.

Dubbelvier
Ook de bronzen dubbelvierroeisters deden niet mee. Dat terwijl ze graag hadden gewild. “Ik wilde het beheersbaar houden. De Hel was leuk om mee te pakken, maar ik wil niet dat het programma wat ze draaien eronder lijdt. Uiteraard geldt dat ook voor de boordroeisters, maar van hen heb ik nu eenmaal informatie nodig”, aldus Verdonkschot.

Olympische twee
In de twee-zonder waren Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf het snelste. Het duo dat bij de afgelopen WK voor de FISA een olympische kwalificatie afdwong, kwam tot een tijd van 22:07,5 minuten over de 5700 meter. Lies Rustenburg en Sophie Souwer roeiden opvallend goed en deden er slechts een kleine zeven seconden langer over.

Verschillen
Daarna kwam een wat ruimer gat van 25 tellen naar Aletta Jorritsma en Karien Robbers, die op hun beurt José van Veen en Kirsten Wielaard met vijf seconden voorbleven. Zij maakten een zelfde verschil met Monica Lanz en Jenny de Jong. De tweetjes van buiten de groep (Van der Laan/Spruit en Berhard/De Vries) kwamen er niet aan te pas en eindigden hier weer ruim achter.

Paulis
Bij de lichte vrouwen maakte Ilse Paulis flinke indruk. Met een tijd van 24:07 was de tweevoudig wereldkampioene uit 2014 ruim sneller dan de andere lichte vrouwen. Maaike Head werd tweede op zo’n 20 seconden met Lisa Wörner vlak daarachter in het kielzog. Marie Anne Frenken en Mirte Kraaijkamp moesten daar weer zo’n tien seconden op prijsgeven.

Rosa Bas
Van de vier zware skiffeuses kon niemand tippen aan de tijd van Paulis. Alleen Rosa Bas bleef met negen seconden achterstand enigszins in de buurt. De Utrechtse was wel maar liefst 34 seconden sneller dan nummer twee bij de zware vrouwen, Marleen Verburgh.  

Wedstrijdsetting
Volgens Verdonkschot waren de uitslagen in lijn met wat hij eerder in de trainingen zag. “Toch is het goed dat we dit doen. Het is iets te gemakkelijk om te zeggen: ‘ik weet het toch wel’. Je moet het immers ook kunnen laten zien in een wedstrijdsetting.” Conclusies wil hij nog niet trekken. “We wachten eerst de profieltesten op de ergometer en de NK Indoorroeien af. Daarna kijken we verder.”