Rel rond Deutschland Achter: trialwinnaar gepasseerd

Achtergrond Kort Voorpagina

De bekendmaking van de Deutschland Achter leidde afgelopen week tot tumult omdat vaste waarde en winnaar van de nationale trials, Anton Braun, is gepasseerd.

In tegenstelling tot zijn collega Mark Emke van de Holland Acht, besloot de Duitse hoofdcoach Ralf Holtmeyer de ploeg van vorig jaar anders samen te stellen. Alleen Anton Braun verloor zijn plek ten behoeve van Andreas Kuffner. Deze stap leidde tot de nodige consternatie bij onze oosterburen, omdat Braun onlangs nog de selectietrials in de twee-zonder won en zowel in 2013 als in 2015 een vaste kracht was in het vlaggenschip van de Duitse roeibond. Kuffner eindigde met zijn partner slechts als negende bij de selectiewedstrijden.

Time-out
De 26-jarige Braun werd zowel een plek in de vier als in de twee aangeboden, maar hij bedankte daarvoor en nam een korte time-out. Volgens de website van de Duitse bond is hij inmiddels weer bij het nationale team aangesloten, maar start hij de Europese titelstrijd niet. Holtmeyer zegt zijn teleurstelling te begrijpen en hem wellicht later nog een kans te geven. “De deur blijft voor hem open en hij is nog steeds kandidaat voor Rio”, aldus de coach.

Social media
Ondertussen werd op social media massaal campagne gevoerd om de beslissing aan te vechten. De vrouw van Braun, Nicole Schön, postte op Facebook een bericht waarin ze Holtmeyer betichtte van het bij selecties volgen van persoonlijke voorkeur in plaats van naar het kijken naar prestaties. Het bericht werd massaal gedeeld en ook anderen uitten hun afkeer.

Infostrada
Bij het virtuele medailleklassement van mediabedrijf Infostrada, dat deze week een update maakte, staan de Duitsers in de acht overigens nog steeds als tweede achter de Britten genoteerd, met de Holland Acht op een derde plaats. De twee-zonder van Roel Braas en Mitchel zou nu verzekerd zijn van een bronzen medaille, waar voorheen een plek buiten de medailles was voorspeld. De statistici lijken echter niet op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen want de Britse mannen vier-zonder, die sinds kort hun prioriteitsboot is, staat nog steeds op brons.

©NLroei, 29-4-2016