Mornati uit Italiaanse twee betrapt op doping

Algemeen Kort Wedstrijden

Niccolo Mornati uit de Italiaanse mannen twee-zonder is op doping betrapt. Dat maakte de voorzitter van de Italiaanse sportkoepel Coni, Giovanni Malago, een aantal uur geleden bekend. De 35-jarige Mornati, die bij afgelopen wereldkampioenschappen op de vijfde plaats eindigde en in zijn carrière maar liefst vijf medailles bij WK’s verzamelde, testte na een controle op 6 april tijdens een trainingskamp in Piediluco positief op het middel anastrozol. Een middel dat normaal gesproken door vrouwen met borstkanker wordt gebruikt, maar ook populair is onder krachtsporters om de negatieve effecten van anabolen tegen te gaan.

Het is na het driemaal missen van een dopingcontrole van Vincenzo Abbagnale het tweede dopinggeval dit jaar bij de Italiaanse roeiers. Waar de vader van Abbagnale – Guiseppe – voorzitter is van de Italiaanse roeibond, is ook de familie van drievoudig olympiër Mornati intensief betrokken bij de sport. Broer Carlo Mornati (onder andere zilver in de vier-zonder bij de Spelen van 2000) is nota bene vice-voorzitter van het Italiaanse NOC*NSF, Coni, en hoofd van de olympische delegatie in Rio de Janeiro.

De al voor de Olympische Spelen geplaatste roeier is geschorst door het nationale anti-doping tribinaal en heeft het trainingscentrum in Piediluco verlaten. Malago liet weten verder onderzoek af te wachten en dat Mornati afgelopen winter zelfstandig een maand in Zuid-Afrika heeft getraind. Guiseppe Abbagnale laat op zijn beurt weten dat hij achter Mornati blijft staan totdat zijn schuld bewezen is.

©NLroei, 29-4-2016