Heijbrock skifft EK: “Van vooruitgang krijg ik een boost”

Achtergrond

Tim Heijbrock zat in een neerwaartse spiraal en moest in januari noodgedwongen zijn plaats in de lichte vier afstaan. Maar hij komt er weer aan. Volgende week start hij in Brandenburg bij de EK in skiff voor lichtgewichten.

Heijbrock zat rond de jaarwisseling in de put. Tamelijk diep zelfs. Een combinatie van factoren zorgde ervoor dat hij slecht herstelde van de vele inspanningen die hij voor het olympisch seizoen moest leveren. “Het ging bergafwaarts. Het lukte niet meer om in de vier te trainen”, blikt Heijbrock terug.

Omweg
De nestor van de vier die vorig jaar een goed seizoen bekroonde met het behalen van de WK-finale, leek toen regelrecht af te stevenen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Door die route staat voor hem nu een streep. Als hij het gaat halen, zal de weg naar Rio via het Duitse Brandenburg leiden. Het voorlopige vervoersmiddel is echter voor hem vertrouwd: de skiff.

Gestaag
In de soloboot, waarin hij in 2007 zilver won bij de WK onder de 23 jaar, hervond hij zijn kracht langzaam, maar gestaag. “Het lukt tamelijk gemakkelijk in de skiff weer goede halen te maken. Ik schroef de belasting steeds verder op en dat gaat goed. Ik merk het aan mijn snelheid. En het blijkt uit fysiologische testjes.”

Boost
Hij is toe aan een wedstrijd. “De vooruitgang geeft een boost. Heb echt weer zin om een wedstrijd te starten. Ik verwacht van het resultaat niet veel. Het gaat er ook om weer scherper te worden. Ik ben nu op 80 procent van mijn kunnen en vaar nog niet langer dan vier minuten op baantempo.”

Gebrand
Of hij weer in de vier kan stappen is nog onbekend. Maar hij hoeft niet lang na te denken op de vraag of hij erop gebrand is weer terug te komen in zijn ploeg. “Ja”, zegt hij gedecideerd.

Vooruitgang
Er zal door de coachstaf van de bond gekeken worden naar zijn resultaat bij de EK. “Maar dat is niet het enige, we kijken dus ook fysiologisch of de vooruitgang erin blijft, ook als de trainingsintensiteit weer hoger is. Mijn plan is binnenkort weer de vier te kunnen versterken.”

Roovers
Ondertussen doet de ploeg het met Bart Roovers (18) op zijn bankje verdienstelijk. Dat bleek bij de wereldbeker in Varese waar een vierde plaats werd behaald. “Ze doen het goed, en daar ben ik blij mee. Hopelijk ben ik straks in staat de boot nog harder te laten gaan.”