Masters: in file naar idylle

Achtergrond

Wedstrijden roeien op een sprookjesachtig meer. Wie wil dat nou niet? Ruim 4700 veteranen dus wel. Afkomstig uit alle windstreken gingen ze daarvoor naar Bled. Onder hen een contingent Nederlanders. De Masters werden er gehouden. Deelnemer Willem van Schelven stond NLroei erover te woord.

Leuk gehad?
Jazeker! Het is er natuurlijk prachtig, hoewel het op de slotdag beroerd weer werd. Er waren vele vriendelijke en behulpzame vrijwilligers. Het toernooi is enorm strak geregeld. Vanaf woensdag ging het los. Om het enorm deelnemersveld te kunnen behappen, is er om de drie minuten gestart.

Volkomen vlekkeloos verloop?
Natuurlijk niet. Met zo een groot aantal deelnemers ontstaan er al snel flessenhalzen. Zo ook hier, het is het grootste roei-evenement van de wereld. Je stond lang in de file voor de vlotten, met je boot in de handen. Dat is natuurlijk niet zo fijn. Maar eigenlijk onvermijdelijk. Het toernooi was zeer degelijk georganiseerd.

Gaan de Masters niet kapot aan het eigen succes?
Zeker niet. Door het toernooi over meerdere dagen uit te smeren, is de capaciteit aanmerkelijk vergroot. Maar er zit een grens aan het succes. Het toernooi was in de beginperiode – vroege jaren tachtig van de vorige eeuw – met 1000 deelnemers een stuk overzichtelijker. Ik heb nu bepaalde mensen helemaal niet gezien, terwijl ze wel aan het toernooi hebben deelgenomen. In de mensenmassa vind je elkaar niet terug.

Wat moet er gaan gebeuren?
Lastig te zeggen, maar ik denk dat er een limiet aan het aantal deelnemers zou moeten komen. Op een gegeven moment neemt het toernooi anders te veel tijd in beslag.

Presteerde Nederland goed?
Er is zeker goud gehaald. Het aantal medailles kan ik je nu niet precies vertellen, daarvoor is het toernooi inderdaad te groot geworden. Maar als ik thuis ben, kijk ik het allemaal nog eens rustig na.

En zelf goed gepresteerd?
Het skiffen ging minder dan ik gewend ben, maar dat komt door mijn heuprenovatie, eerder dit jaar. Daardoor heb ik niet optimaal kunnen trainen. Maar gelukkig heb ik in de dubbeltwee gewonnen en ik zat ook nog in een winnende dubbelvier. Dat alles in de G-categorie.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Shimano: producent van innovatie voetenbordsystemen waardoor flexibeler roeien mogelijk is, lees er hier meer over.