Commotie om niet werkende ergometer: ‘We voelen ons bestolen’

Achtergrond

Leiden is in last. Ondanks dat Njordroeiers Dolf Rutten en Thijs Ruiken tijdens de ergometerkampioenschappen de snelste tijden neerzetten bij de elitemannen en de onder 23-roeiers, ontvingen zij niet de nationale titel. Door een haperende ergometer konden zij niet live meedoen aan de onlinewedstrijd. Mede op verzoek van de organisatie deden zij hun race vijf minuten later.

De resultaten hiervan zijn echter niet meegenomen in de officiële uitslag. Njord betwist deze uitkomst en beweert de toezegging te hebben gekregen dat de resultaten zouden meetellen. “Vlak voor de desbetreffende mannenheat viel er bij één ergometer het schermpje uit. We hebben toen meteen contact opgenomen met de wedstrijdleiding en hebben een reset gedaan. Dat leek te werken, maar vlak daarna gebeurde het weer. Toen hebben we wederom gebeld. Wat we ook voorstelden: er bleek niets meer aan te doen”, aldus Femke Heddema, de wedstrijdcommissaris van Njord.

Monitor
“We zouden een andere ergometer kunnen gebruiken, de kabels vervangen of zelfs van monitor kunnen wisselen. Dat laatste had in twee minuten gekund. We waren zelfs bereid de heat te laten doorgaan zonder degene op de niet werkende ergometer. Ik heb tegenover de organisatie ook benadrukt dat we twee goede kanshebbers op de titels hadden en het dus vrij belangrijk was. Maar er was te weinig tijd”, stelt ze.

Toezegging
Volgens haar bezwoer de wedstrijdleiding dat als ze vlak daarna zouden starten, de resultaten alsnog zouden worden meegenomen in de uitslag. “Dat weet ik echt 100 procent zeker, anders waren we namelijk gewoon gestart en dan zonder die ergometer. In de ochtend was iets soortgelijks gebeurd. De junioren van Die Leythe deden bij ons mee en de organisatie had hen per ongeluk de verkeerde wedstrijdlink gestuurd. Toen mochten ze het ook vlak erna doen en stonden de tijden meteen daarna in de uitslag.”

Minuten
Na het systeem te hebben gereset, vertrokken de Leidse mannen uiteindelijk een paar minuten later dan de officiële start. “Alles werkte toen perfect en ik heb alle resultaten inclusief bewijs meteen na afloop doorgestuurd. Nog ruim voordat de volgende heat begon, was alles bij hen binnen. Ze hadden kortom prima nog even kunnen wachten voor de start. Dat was bij eerdere heats ook gebeurd.”

Techniek
Wedstrijdleider Sicco Nessen betreurt de situatie. “Dit is natuurlijk precies wat je niet wil. Het ging vrijwel de gehele dag goed, terwijl het best een lastige logistieke en technische klus was. Dat het ook nog eens gebeurt bij het belangrijkste veld is natuurlijk al helemaal vervelend. Maar ik wil benadrukken dat we echt niet anders konden.”

Uitstel
Hij beaamt dat ze niet te lang wilden wachten met de race. “We hadden eerder op de dag al uitloop gehad en de eerste resetoperatie had ook al de nodige tijd gekost. Daarnaast was het lang niet zeker dat het opgelost kon worden. Wat Njord zich volgens mij niet beseft, is dat als één ergometer geen contact maakt, alle andere ergometers in die ruimte ook niet meegenomen kunnen worden in het systeem. Het laten staan van één exemplaar had dus geen zin gehad.”

Startprocedure
Volgens hem is het absoluut uitgesloten dat de Njord-uitslag officieel meegenomen kon of kan worden. “Doordat ze niet in een directe race zijn gestart, hebben zij de startprocedure niet gehad. Dat laatste geeft een nadeel omdat je trager reageert op een startsignaal dan als je zelf mag beginnen. Maar je kan dat niet kwantificeren. Je kan dus niet zomaar één seconde er bij optellen ofzo.”

Herinnering
Nessen moet echter erkennen dat hij niet zeker meer weet wat hij over de gevolgen heeft gezegd. “Wat ik exact gezegd heb, weet ik helaas niet meer. Ik heb immers vrij veel soortgelijke telefoontjes gehad die dag. Bij vrijwel alle gevallen heb ik heel duidelijk gemaakt dat als ze later zouden starten, de resultaten niet zouden gelden voor de live-velden. In het geval van Njord weet ik dat echter niet zeker. Heel vervelend dat zij dat verkeerd geïnterpreteerd hebben.”

Beroep
Hij begrijpt de onvrede bij Njord goed, maar zegt niets te kunnen doen. “Het staat immers ook in ons protocol dat de NK-velden in live-velden gestart moeten worden.” Voor Heddema ligt dat anders. Ze heeft al bezwaar aangetekend en gaat in beroep bij de KNRB. “Beide velden hadden we anders met een behoorlijk verschil gewonnen. Het is geen kwestie van tienden van een seconde. Zo wil je toch ook niet winnen? Het is buiten onze schuld niet eerlijk en redelijk verlopen. We voelen ons bestolen.”