Allard Katstra: vrijwilliger aan de baan in Rio

Achtergrond

Geen wedstrijd zonder vrijwilligers, daarin zijn de Olympische Spelen als alle andere toernooien. Circa 50.000 vrijwilligers zijn er actief. Ze komen van over de hele wereld.Ook bij het roeien steken ze van over de hele wereld hun handen uit de mouwen. (Door Helen Harmsen)

Zo ook de Nederlander Allard Katstra. Omdat hij in 2014 op de WK ook al een motorboot bestuurde, kreeg hij een streepje voor toen hij twee jaar geleden solliciteerde als vrijwilliger. Hierdoor was hij vrijwel zeker van een plekje aan het Lagoa.

Reddingsboot
Na de eerste dagen voor de officiële wedstrijden van start gingen, werd het al snel duidelijk dat het besturen van de motorboten tijdens de races wordt gedaan door de ‘national technical officers’. Katstra zelf hoopt nog op een shift op een reddingsboot tijdens een gouden finale met Nederlandse tradities.

Behoeden
Gisteren was het Euroslid actief als ‘Marshall’ bij de warmup-banen . Waarschuwen van ploegen is niet uitsluitend iets voor bij competitiewedstrijden, zelfs op dit niveau moeten er ploegen voor aanvaringen worden behoed . “Er zijn nog steeds roeiers die niet omkijken”, meent Katstra.

Afgelasting

Zoals ook Fisabestuurder Gerritjan Eggenkamp al zei, het belang van de sporters staat voorop. Het zijn hun spelen, de verzorging van de vrijwilligers of de communicatie met het publiek over het uitstellen van de wedstrijden heeft dan ook een lagere prioriteit. “Net als in Nederland kunnen we redelijk goed meeluisteren via de portofoon.” Zo ook tijdens de besluitvorming van FISA over de weersomstandigheden. “Ik vind dat de supporters wel iets eerder geïnformeerd hadden mogen worden” zegt Katstra over het afgelasten van de wedstrijden. “Maar een juiste formulering kost ook tijd”.

Feest
Ondanks dat de dagen vroeg beginnen, vindt hij het vooral allemaal een feest. “Tussen de Brazilianen kijken naar de openingsceremonie, het eerste Nederlandse goud vieren in het Holland Heineken House en vervolgens om 5:00 uur weer de wekker voor de eerste shift.. Het gevoel van saamhorigheid bij de Olympische spelen is uniek. Het vooruitzicht de dag af te sluiten in zwembroek aan het strand geeft energie voor de hele werkdag”, aldus de vrijwilliger.

Allard Katstra werd lid van Euros in 2006, was actief als bestuurslid en wedstrijdroeier. Sinds 2010 maakt hij deel uit van de KNRBmobocrew. Dit artikel bevat zijn persoonlijke visie en is geen officieel bericht van de organisatie.