Overzicht Rio vandaag: drie Nederlandse boten ten strijde

Kort

Het Lagoa Rodrigo de Freitas nadert het kookpunt. Morgen is de eerste medaillestrijd. Vandaag komen er drie Nederlandse ploegen aan de start. En onze Nederlandstalige buurman Hannes Obreno heeft om 13.50 u. zijn kwartfinale.

Twee zonder stuurman: 14.50 u.
Ondanks een niet optimale start van het toernooi staat bij Mitchel Steenman en Roel Braas de medaille-ambitie nog als een paal boven water. Gisteren verwachtte Steenman als gevolg van de herkansing een pittige loting. Maar dat bleek mee te vallen, de Britten en de voorlopig onverslaanbare Nieuw-Zeelanders starten in de andere halve finale. Een plaats bij de eerste drie mag gelet op de aspiratie geen probleem zijn. Hun coach Eelco Meenhorst hamert op lange halen.

Lichte vier zonder stuurman: 15.50 u.
De lichtgewichtmannen hebben het in hun voorwedstrijd helemaal niet zo onaardig gedaan. In ieder geval was er geen herkansing nodig om de volgende horde te bereiken: de halve finale van vandaag. Daarin krijgen de mannen van coach Jeroen Spaans het zwaar. Een derde plaats of beter geeft recht op een finaleplaats. Duitsland en Frankrijk zijn te verslaan. Nieuw-Zeeland niet. Het zou voor Holland een gevecht moeten worden met Italië en Groot-Brittannië. De inzet is een plaats in de eindstrijd.

Twee zonder stuurvrouw: 16.10 u.
De functie van invaller is ondankbaar: blijmoedig aantreden bij pijntjes van de uitverkorenen, en zonder morren weer plaats maken op de essentiële momenten. Want hoogst zelden wordt er bij een wedstrijd daadwerkelijk gebruik gemaakt van de oproepkrachten. Aletta Jorritsma en Karien Robbers zijn de reserves van de vrouwenequipe. Maar zij bemannen samen ook de twee. Vandaag gaan ze proberen via de herkansing de halve finale te halen. De reservisten zullen minstens drie andere boten achter zich willen houden. Dat is geen gemakkelijke opgave.