Voorbeschouwing Europese Kampioenschappen: vrouwen

Achtergrond Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Vandaag gaan in Brandenburg de Europese kampioenschappen van start. Na gisteren de olympische nummers bij de mannen te hebben voorbeschouwd, volgen nu de vrouwen.

Vrouwen skiff
Reserve Karien Robbers heeft in dit veld vermoedelijk weinig in te brengen. De grote vraag is hoe hard tweevoudig olympisch kampioen Ekatarina Karsten nog kan. Deze 43-jarige roeister zat de laatste jaren in de dubbeltwee maar kwam daar matig tot haar recht. In Varese eindigde ze in de skiff als tweede achter de Canadees/Nederlandse Carling Zeeman. Olympisch kampioene Mirka Knapkova eindigde daar verrassend als 13e en zal erop gebrand zijn dat te herstellen. Goede outsiders zijn Sanita Puspure uit Ierland, Jeanine Gmelin (Zwitserland) en Magdalena Lobnig (Oostenrijk)
Voorspelling: 1. Wit-Rusland (Karsten), 2. Puspure (Ierland), 3. Knapkova (Tsjechië), 12. Nederland (Robbers)

Vrouwen twee-zonder
Bij de eerste wereldbeker kon het herenigde duo Jorritsma/Boers nog niet overtuigen. De vraag is hoe het Amsterdamse tweetal, dat twee jaar terug nog brons pakte bij dit toernooi, er een paar weken later voorstaat. Topfavoriet is Groot-Brittannië dat zowel regerend wereld- als olympisch kampioen is. Achter hen is Denemarken de eerstvolgende ploeg met Roemenië, Duitsland, Frankrijk en Rusland als outsiders. Het zou mooi zijn als de officiële reserves voor de acht, die al wel een olympisch startbewijs hebben, nu aan de voorkant van de B-finale eindigen.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië (Glover/Stanning), 2. Denemarken (Andersen/Rasmussen), 3. Roemenië (Oprea/Beres), 7. Nederland (Jorritsma/Boers)

Vrouwen dubbeltwee
Waar het nieuwe project van Marloes Oldenburg en Lisa Scheenaard in Varese nog in alle luwte naar een goed resultaat konden roeien, zal dat in Brandenburg anders zijn. Het is maar goed dat het duo zich bij de eerste wereldbeker al voor het OKT heeft geplaatst, want de concurrentie bij de EK is moordend. Bij afgelopen WK eindigden achter het winnende Nieuw-Zeeland vijf Europese ploegen binnen drie seconden en die zijn allen nu aanwezig. De vorm van het moment zal dit weekeinde dus bepalend zijn. Griekenland pakte met de jonge Sofia Asoumanaki bij de WK het zilver en is daarmee favoriet. Maar Polen, Litouwen, Groot-Brittannië en Duitsland hebben met hun bemanningen allen al een keer bij een WK op het podium gestaan.
Voorspelling: 1.Griekenland (Asoumanaki/Nikolaidou), 2. Groot-Brittannië (Thornley/Grainger), 3. Litouwen (Vistartaite/Valciukaite), 6. Nederland (Oldenburg/Scheenaard)

Lichte vrouwen dubbeltwee
Waar de Muda’s in Varese nét geen ticket voor het OKT bemachtigden, zaten Lisa Wörner en Ilse Paulis net wél aan de goede kant van de grens. Nu zit de van een ribblessure terugkerende Maaike Head in de boot en is het vooral de vraag of zij de boot sneller laat varen dan Wörner. Een vergelijking die lastig wordt nu er in Brandenburg – op de Zwitsers na die in Varese elfde werden – geen enkel duo hetzelfde is als toen. Groot-Brittannië (zilver bij WK) met olympisch kampioen Copeland aan boord is favoriet, met Denemarken en Duitsland daar vlak achter.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië (Copeland/Taylor), 2. Denemarken (Rasmussen/Thomsen), 3. Duitsland (Sturm/Draeger), 4. Nederland (Head/Paulis)

Vrouwen dubbelvier
Voor de dubbelvier van Nienke van Zijp en Josy Verdonkschot zal de EK de eerste krachtmeting met de sterke Duitse ploeg worden. Ten opzichte van vorig jaar is net als bij de Nederlanders de boot ongewijzigd gebleven, ondanks dat men toen compleet verrast werd door de het Amerikaanse goud. Ze zullen in hun thuisland dan ook zeker afgemeten willen winnen. Ook zal dan moeten worden afgerekend met Polen dat in Varese nog nipt sneller was dan het oranje-kwartet.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Nederland (Beukers/Achterberg/Janssen/Bouw), 3. Polen

Vrouwen acht
Opsteker voor de vrouwen acht is dat ze in Brandenburg een heus toernooi varen in plaats van enkel een race for lanes en een finale. Nederland heeft met de winst in Varese haar visitekaartje voor het OKT afgeleverd en het is interessant te zien hoe ze het zullen doen tegen de Britten die in Aiguebelette nog als vierde eindigden en hun boot op een aantal plekken lijken te hebben versterkt. Vermoedelijk grote concurrent bij het OKT, Roemenië, is ook present, net als Rusland dat bij de WK Nederland nipt te snel af was.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Nederland (Van Dorp/Belderbos/Rustenburg/Van Veen/Hogerwerf/Souwer/Lanz/Van Rooijen/Noort), 3. Rusland

©NLroei, 6-5-2016