Maaike Head: “Goed begin, halve werk”

Kort Wedstrijden

Van de Nederlandse afvaardiging voor de Europese kampioenschappen hebben op de eerste dag vooral de kleine nummers indruk gemaakt. De meeste grote boten zullen nog een tandje bij moeten schakelen.

De winst van de lichte dubbeltwee van Ilse Paulis en Maaike Head was de meest opvallende prestatie. Niet alleen werd afgerekend met de sterke Duitse (6e bij WK) en Ierse boot, ook werd nog eens de snelste tijd van het hele veld neergezet. Al is dat laatste met de variabele wind tegen die er stond, eerder een leuke bijkomstigheid dan dat er grote gevolgen aan moeten worden verbonden. Head zegt erover: “Het roeien voelde heel goed in controle, dat was ook noodzakelijk. Want de controle gaf ons souplesse. We bleven sterk roeien tot het einde, terwijl er harde tegenwind stond.”

Snoek
Hun zware collega’s Marloes Oldenburg en Lisa Scheenaard kunnen ook met een goed gevoel terugkijken op hun eerste race. In een sterk veld werd in een opbouwende race beslag gelegd op de tweede plaats, wat meteen ook kwalificatie voor de finale van zondag betekende. Het nieuwe duo had echter wel geluk dat het leidende Litouwen een paar honderd meter voor de finish een snoek sloeg waarna een riem brak.

Braas/Steenman
De twee-zonder van Roel Braas en Mitchel Steenman plaatste zich zoals verwacht zonder problemen voor de halve finale en zeker het eerste deel van de race zal hen vertrouwen geven. Tot ver over de 1000 meter had het duo een voorsprong op het sterke Britse duo Innes/Sinclair. De twee zullen een plan moeten verzinnen hoe ze dit sterk begin in de finale zondag een vervolg kunnen geven.

Muda/Muda

Ook de Muda’s zien we terug in de halve finale en vermoedelijk ook wel de eindstrijd, want de roeiers van De Amstel konden lang in de pas blijven van het sterke Duitsland. De overige ploegen in hun heat waren geen partij voor de broers.

Eindsprint
Beide vier-zonders werden verwezen naar de herkansingen van morgen. De zwaargewichten van René Mijnders kenden een zwak middenstuk en vonden zichzelf 500 meter voor het eind zelfs terug op een vijfde stek. Met een daverende eindsprint kwam het kwartet nog terug tot de derde plaats, waar enkel de eerste positie toegang tot de finale verschafte. De Russen waren in dit veld verrassend ruim de snelste. De Nederlandse lichte vier kwam ruimschoots tekort ten opzichte van de oppermachtige Britten.

Tegenvallend

Ook bij een aantal andere boten ging het deze ochtend nog niet crescendo. Net als de vier-zonder kende de Holland Acht een dramatisch start en roeide de hele race een flink stuk achter Duitsland en Rusland. Het andere vlaggenschip van de roeibond, de vrouwendubbelvier, plaatste zich ook niet rechtstreeks voor de finale en moest wederom de Polen voor zich dulden. Met hun snelle start leek de Nederlandse ploeg, die het normaal gesproken van de eindsprint moet hebben, te experimenteren met een andere race-opbouw.

Soeverein
Waar het reservetweetal Heleen Boers en Aletta Jorritsma met hun vijfde plaats ook matig voor de dag kwam, plaatste de vrouwen acht zich soeverein voor de finale van zondag. Niet alleen lag de boot halverwege ruimschoots een lengte voor op de Russen die hen bij de WK nog te snel af waren, ook zette het octet de snelste tijd neer, voor de Britten die de andere voorwedstrijd won. Iets wat veel belooft voor de finale van zondag.

Skiffeurs
Stef Broenink was vanmiddag de enige roeier in de herkansing. Waar de Leidenaar in de voorwedstrijd lang goed kon aanhaken bij de ervaren roeiers Alan Campbell en Stanislau Shcharbachenia, moest hij in de herkansing zijn meerdere erkennen in drie andere roeiers, waardoor we hem zondag enkel terugzien in de C-finale. Karien Robbers en de niet-olympische skiffeurs Lisa Wörner en Tim Heijbrock plaatsten zich vanochtend rechtstreeks voor hun halve finale.

©NLroei, 6-5-2016