Kamprechter besloot Oude Vier niet opnieuw te starten: ‘had niet uitgemaakt’

Wedstrijden

Was het vorig jaar Varsitystuurgedoe bij de vrouwen, dit jaar was er een heuse aanvaring bij de Oude (mannen) Vieren. Skøll en met name Triton – dat in de voorwedstrijd ruim van Nereus had gewonnen – waren de uitgesproken uitdagers van Nereus en uitgerekend die twee ploegen kwamen met elkaar in botsing. En vervolgens tot stilstand. Onaangevochten kon Nereus naar de overwinning en nam het goud mee naar huis.

Maar had de wedstrijd niet onmiddellijk gestaakt en overgeroeid moeten worden? Juryvoorzitter Arjon Pals legt uit waarom het protest van zowel Triton als Skøll tegen de uitslag van de wedstrijd is afgewezen. Beide onfortuinlijke ploegen vonden dat de wedstrijd door kamprechter Lex van Drooge afgebeld had moeten worden.

Beide fout
“De kamprechter heeft het incident vanuit de volgboot zien gebeuren. Hij zag dat Triton en Skøll met elkaar in aanvaring kwamen. Maar hij besloot de wedstrijd door te laten gaan, omdat hij bij een eventuele herstart zowel Skøll en Triton zou hebben uitgesloten. Want beide ploegen zaten volgens hem fout. Dus had een nieuwe race in zijn visie geen voordeel opgeleverd voor beide ploegen, want die was zonder hen zijn geroeid”, aldus Pals, die erbij opmerkte dat een kamprechter een dergelijke afweging en het besluit moet nemen in een split second.

Samenloop
Het lijkt erop dat het incident een wat ongelukkige samenloop van omstandigheden is. Na ongeveer een minuut roeien (zie streambeelden vanaf 7:05) lijkt Triton (baan 3) wat naar buiten te sturen, in de baan 4 van Skøll. Vervolgens stuurt het enigszins hinderlijke Triton wat terug, maar neemt onbedoeld Skøll in het kielzog mee. Op dat moment komt Theta (gestart in baan 5) in de richting van Skøll, waarna de boot van Skøll een blad van een Tritonroeier raakt. Vervolgens komen beide boten tot stilstaand. Na ongeveer 20 seconden gingen de ploegen alsnog in de achtervolging. Vergeefs. Want Triton kwam door de volgbootgolven nog ver, tot zo’n 20 seconden van Nereus dat zonder veel tegenstand ruim won, maar de Utrechters werden alsnog gediskwalificeerd.

Onschuldig
Skøllroeier Jan van der Bij vindt het jammer hoe het is gelopen. “Triton noch wij waren schuldig, er was geen opzet. Er is daar geen goede baanmarkering, dus is het lastig sturen. Wij zaten min of meer in de tang tussen Triton en Theta. Afbellen en opnieuw starten was voor iedereen het meest eerlijk geweest. We hebben dat aan de wedstrijdleiding gevraagd. Maar helaas is het protest tegen het niet afblazen afgewezen. Ik denk dat wij zeker een eerste kans hadden, dat zal bij Triton ook zo zijn geweest. Nu gaat Nereus onaangevochten met de overwinning aan de haal.”

Bizar
Jacob van de Kerkhof van Triton baalt als de bekende stekker, hij had de eindoverwinning in de voorwedstrijd al geroken. Toen was zijn ploeg liefst zeven seconden sneller dan Nereus. “Een voorwedstrijd is natuurlijk geen finale, dat weet iedereen. Maar wij hadden voor de overwinning kunnen gaan. En plotseling lagen we stil. Het is een heel onwerkelijke situatie. Het is enorm jammer dat de kamprechter niet heeft besloten de wedstrijd af te blazen en opnieuw te starten. Het is bizar.”