OS 2028: exit lichte dubbels, strandsprint met skiffs en mixeddubbel erin

Algemeen

Niet eens zo langzaam, maar zeker gestaag wordt er een nieuwe olympische roeidiscipline uitgerold. Het heeft er namelijk alle schijn van dat er bij de Olympische Spelen van 2028 bij Long Beach in de branding gesprint gaat worden. Dat is op te maken uit een interview dat roeifederatiebaas Jean-Christophe Rolland gaf aan Francs Jeux. Hij zegt daarover vergevorderd te zijn met het IOC. Als accommodatie heeft roeifederatie World Rowing het strand van Long Beach op het oog. Daar wordt toch al in de buurt gezeild en gesurfd zodat het niet nodig is om extra kosten te maken. Dat past goed in de doelstelling van het IOC om de organisatie van de Olympische Spelen betaalbaarder te maken.

Rolland hoopt dat de beachsprint een breed publiek gaat aanspreken (hier een promofilmpje). Bij de beachsprint wordt er gerend over het strand, in de boot gesprongen, in de branding een soort slalom geroeid, weer op het strand geland en als laatste etappe wordt er nog een sprintje getrokken naar de finishbel, eventueel met een snoekduik.

Liquidatie
World Rowing verwacht niet dat de nieuwe loot aan de roeitak ten koste gaat van het klassieke roeien. De liquidatie van het lichte roeien stond al eerder in de planning. Het aantal olympische roeimedailles blijft gelijk want er komen twee skiffnummers (voor mannen en vrouwen) en een mixeddubbel voor terug. Roland ziet mede dankzij de coronapandemie dat het roeien op ergometers in de lift omhoog zit. Volgens de voorzitter is dat een mondiaal hardgroeiende roeidiscipline.