Karolien Florijn en coach Darvill genomineerd voor World Rowing Award

Kort

Regerend skiff-wereldkampioene Karolien Florijn is één van de vier gegadigden om door roeifederatie World Rowing uitgeroepen te worden tot ‘vrouwenploeg van het jaar’. Ook haar coach Michelle Darvill viel die eer te beurt.

Darvill werd nota bene vorig jaar al uitgeroepen tot coach van het jaar. Toen nog als beloning voor de olympische titel die zij behaalde met de Canadese vrouwenacht. Na dat succes stapte ze over naar de Nederlandse roeibond waar zij onder leiding van hoofdcoach Eelco Meenhorst de vrouwensectie ging coachen. Daarmee behaalde ze veel succes. Naast Florijn begeleidde zij ook de zilveren tweetjes van Laila Youssifou en Roos de Jong (2x) en die van Ymkje Clevering en Veronique Meester (2-).

Concurrenten
Naast Darvill werden ook Christian Felkel, Zagreba Viacheslav en Antonio Colamonici genomineerd. De Duitser Felkel werd na successen als ploegcoach van onder andere de gouden Britse mannenacht van 2016 aangesteld als zogeheten Technical Efficiency Specialist bij British Rowing. De Britse roeiers waren afgelopen WK na jaren van relatieve droogte weer superieur. Viacheslav is de hoofdcoach van de Oekraïnse pararoeiers en Colaminici technisch directeur van de succesvolle Roemeense equipe. Opvallend genoeg ontbreekt Meenhorst op de lijst. Hij wordt doorgaans gezien als het brein achter het Nederlandse succes.

Wereldkampioenen
Florijn zal om de titel te winnen moeten ‘afrekenen’ met drie andere wereldkampioensboten. Met name de Roemeens vrouwendubbel van Simona Radis en Ancuta Bodnar maakt goede kans gezien de grote overmacht waarmee zij wonnen. De Britten hebben twee ijzers in het vuur. Zowel de lichte dubbeltwee met Emily Craig en Imogen Grant als de vrouwenvierzonder is genomineerd. Vorig jaar ging de prijs naar de Chinese vrouwen dubbelvier. De uitreiking en bekendmaking is op zondag 4 december.