Update: Jan Wienese (van ’68) vandaag toch 81 (!) jaar jong

Algemeen

Update 18 uur: De jarige Jan heeft zojuist in hoogst eigen persoon op een wijze zoals hij dat alleen maar kan duidelijk gemaakt dat hij vandaag 81 jaar is geworden!

De jaartellingen lopen wat uiteen: maar volgens roeifederatie World Rowing is de gouden olympische skiffeur Jan Wienese vandaag 80 jaar geworden. Of werd hij eerder deze week 71? Of toch vandaag 81 jaar? Volgens sommigen is hij eigenlijk altijd een jaar of 17 gebleven, want nooit volwassen geworden. En dat is eigenlijk een compliment. Jan Wienese is misschien wel de meest eigenzinnige van alle toproeiers. In elk geval heel erg eigen, om niet eigenheimer te zeggen. Als het om getallen gaat, Wienese is onlosmakelijk verbonden met 1968. Hij won toen het hoogst haalbare binnen de roeisport: goud in de skiff bij de Olympische Spelen. Dat is erna nog wel eens geprobeerd, echter nooit door een Nederlander geëvenaard.

Wienese trok richting het olympisch toernooi van Mexico zijn eigen plan, dat stuitte indertijd op weerstand. Het Algemeen Dagblad zag in die koers aanleiding om Wienese van de deelnamelijst af te voeren. De roeimedewerker van die krant pleitte in elk geval (zie hieronder) voor een straffe aanpak. Alleen op die manier zou hij tot goede prestaties komen. Pas meer dan 50 jaar later wordt er (officieel) anders gedacht over dergelijke omgangsvormen, sancties en drukmiddelen. Wienese zal daarop zijn eigen kijk hebben, zoals hij op de roeisport (en de rest van het leven) altijd een eigen visie heeft, daarvan gaf hij in dit interview uit 2021 ook blijk.

Algemeen Dagblad 2 juli 1968