Voorbeschouwing Europese kampioenschappen: mannen

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Vanaf morgen gaan in Brandenburg de Europese kampioenschappen van start. NLroei komt vandaag met een voorbeschouwing van alle mannenvelden met Nederlandse deelname. Morgen volgen de vrouwen.

Mannen skiff
Ondanks een veelbelovend optreden bij de eerste wereldbeker en dan met name in de voorwedstrijd, wacht Stef Broenink in Brandenburg een hels karwei om zich te plaatsen voor het OKT. Met wereldkampioen Ondrej Synek en de Kroaat Damir Martin, die met een reuzevoorsprong Varese won, lijken de eerste plekken vergeven. Maar ook daarachter wordt het dringen. De Litouwer Griskonis won bij de WK verrassend brons en Alan Campbell liet bij de Britse trials weer zien in goede vorm te steken. Ook de Belg Hannes Obreno is snel.
Voorspelling: 1. Kroatië (Martin), 2. Tsjechië (Synek), 3. Litouwen (Griskonis) 7. Nederland (Broenink)

Mannen twee-zonder
Of het nu door hun zilveren medaille bij de wereldbeker van Varese kwam of niet, mediabedrijf Infostrada zette de twee-zonder van Mitchel Steenman en Roel Braas vorig week op brons bij hun voorspelling voor de Olympische Spelen. In Italië moesten ze het echter afleggen tegen de reserve-twee van de Britten. Het duo Sinclair/Innes dat in Brandenburg start, zal van nog betere kwaliteit zijn. De Serven, die in Aiguebelette nog het brons voor de Nederlanders wegkaapten, stelden teleur in Varese met een 7e plaats en zullen op zoek zijn naar revanche. Let ook op Frankrijk dat in deze opstelling in Londen olympisch zilver behaalde.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië (Sinclair/Innes), 2. Nederland (Steenman/Braas), 3. Frankrijk (Mortelette/Chardin)

Lichte mannen dubbeltwee
De gebroeders Muda mistten drie weken terug op een haar na het felbegeerde startbewijs voor het EK. In Oost-Duitsland krijgen zij nog één kans, en wellicht helpt het daarbij dat wereldkampioen Frankrijk, het zilveren Groot-Brittannië en nummer vier van afgelopen WK, Italië, de Europese titelstrijd aan zich voorbij laten gaan. Noorwegen en Duitsland lijken nu de grootste concurrenten, maar België en ook Ierland was Nederland in Varese te snel af. De Muda’s zullen vermoedelijk het podium moeten halen om naar Luzern te mogen. NLroei geeft ze het voordeel van de twijfel in een race die vermoedelijk weer over tienden van seconden beslist zal worden.
Voorspelling: 1. Noorwegen (Strandli/Brun), 2. Duitsland (Moos/Osborne), 3. Nederland (Muda/Muda)

Mannen vier-zonder
Groot-Brittannië is met hun nieuwe opstelling absoluut topfavoriet. Daarachter moet het voor de mannen van René Mijnders mogelijk zijn het podium te halen. Zeker nu wereldkampioen Italië schittert door afwezigheid. De Duitsers komen met exact dezelfde bezetting als bij afgelopen WK waar ze vijfde werden, dus daar moet zeker mee gehouden worden. Outsiders zijn Griekenland, Wit-Rusland en de lichte vier van Denemarken.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Nederland (Langen/Van Schie/Van der Want/Viergever), 3. Griekenland

Lichte mannen vier-zonder
Met slechts acht inschrijvingen is dit een relatief matig bezet veld, waardoor er zeker kansen liggen voor het kwartet van Jeroen Spaans, dat ondanks alle tegenslagen van afgelopen winter, in Varese met een vierde plaats goed voor de dag kwam. Wereldkampioen Zwitserland is de topfavoriet maar het is vanwege blessures nog niet helemaal duidelijk of deze boot van start zal gaan. Ook het zilver en brons van afgelopen WK (Frankrijk en Denemarken) is afwezig, waardoor Groot-Brittannië (negende) nu de snelste ploeg uit Aiguebelette is. Nederland is het aan zijn stand verplicht nu een medaille te winnen.
Voorspelling: 1. Zwitserland, 2. Groot-Brittannië, 3. Nederland (Roovers/Pijs/Van den Ende/Van Gennep)

Mannen acht
Met alle drie de WK-medaillisten in de baan is dit veruit het meest interessante veld dit toernooi. Kan de Deutschland Achter, Groot-Brittannië dit keer wél verslaan? Nu de prioriteit bij laatstgenoemde bij de vier ligt, is dat zeker niet ondenkbaar, al heeft de Britse acht nu tweevoudig olympisch kampioen Andy Triggs-Hodge op de slagpositie. Voor Nederland is het de vraag of de Holland Acht het beide boten lastig kan maken. Gezien het opbouwende trainingsschema verwachten wij nog niet meer dan brons. Dan moet nog wel afgerekend worden met sterke tegenstanders als Rusland en Polen.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Groot-Brittannië, 3. Nederland (Versluis/Meylink/Hendriks/Röell/Siegelaar/Wieten/Uittenbogaard/Lücken/Wiersum)

©NLroei, 5-5-2016