Weinig animo voor NK grote verenigingsboten

Algemeen Kort Voorbeschouwing Voorpagina Wedstrijden

Velen zal het zijn ontgaan maar dit weekend staat de Bosbaan in het teken van de nationale kampioenschappersn voor grote verenigingsboten. Deze wedstrijd wordt voor het eerst gehouden tijdens de Asopos Najaarswedstrijden, maar erg veel animo is er nog niet voor het evenement.

Enkele titelvelden worden wegens gebrek aan inschrijvingen zelfs helemaal niet verroeid. Bij de achten zal enkel de zware mannen-variant van start gaan, maar ook daar is de spoeling met slechts vier boten dun. Eigenlijk kan dat van bijna elk ander titelveld gezegd worden. Enkel bij de zware vier-zonder (zeven inschrijvingen) dienen er voorwedstrijden gehouden te worden.

Olympiërs
De eer van het evenement zal moeten worden gered door een beperkt aantal olympiërs die wél de moeite hebben genomen met hun verenigingsgenoten in de boot te gaan zitten. Zo start Boudewijn Röell voor zijn organiserende club Asopos de Vliet in de mannenacht en is Björn van den Ende terug te vinden in een zware vier-zonder van Skøll met ook de sterke lichtgewicht skiffeur Lennart van Lierop aan boord. Van den Ende’s olympische ploeggenoot, Jort van Gennep, start op zijn beurt voor Nereus in de lichte dubbeltwee met voormalig onder 23-medaillewinnaar Berend Mortier.

Vrouwen dubbeltwee
Europees kampioene in de skiff bij de junioren Karolien Florijn stapt voor deze gelegenheid in de boot met het – althans in de ogen van bondscoach Ronald Florijn – nieuwe supertalent Isabel van Opzeeland. Of het voldoende is voor de winst is twijfelachtig. Gyas legt met Baukje Zaaijer en Ymkje Clevering een ervaren duo op het water en ook Skadi met Christa Algie en de kersverse winnares van de Tromp Boat Races, Lisanne Brandsma, moet niet voor de winst worden uitgesloten.

Afroeikampioenschap
Tussen deze wedstrijden door zullen ook de reguliere wedstrijden van de Asopos verroeid worden. In het oog springen daarbij traditioneel de eerstejaars C4-velden, het zogeheten ‘afroeikampioenschap’ van Nederland. Dit jaar schreven daar zich maar liefst een kleine 300 boten voor in. Zaterdag roeien de vrouwen hun races, zondag de mannen.

©NLroei, 22-10-2016