Carline Bouw: “Dit is heel bijzonder na de dood van Karlijn en Laurens”

Algemeen

Zaterdag en zondag wordt in Boston de jaarlijkse Head of the Charles geroeid over 3 mijl. Verschillende ploegen uit met name Noord-Amerika en Europa trekken naar de stad voor deze prestigieuze race. Zo ook een aantal Nederlandse.

De vrouwenacht die Skøll op het water legt is de meest bijzondere. De Amsterdammers stelden een boot samen met roeisters uit meerdere jaargangen en de olympiër Lies Rusterburg en de vice-olympisch kampioen Carline Bouw. “Ik vind het eigenlijk wel bijzonder om juist deze wedstrijd te starten in een verenigingsacht”, zegt Bouw. “Op Skøll is na de dood van Karlijn Keijzer en haar vriend Laurens van der Graaff, die beide in de MH17-vlucht zaten, een fonds opgericht ter ere van Karlijn. Het Karlijn Keijzer Dames Fonds heeft als doel het vrouwenroeien bij Skøll te stimuleren.”

Projecten
“Een van de projecten van dit fonds is een acht naar Boston sturen. Karlijn roeide ook in Amerika en meer leden krijgen nu ook die kans”, legt Bouw uit. “Deze acht is dus een mix van allerlei lagen van Skøll. Naast Lies Rustenburg en ik roeien er ook tweedejaars die aan het einde van hun eerste jaar ‘selectie’ hebben moeten doen om aan boord te komen.”

Snel
Voor Bouw komt deze wedstrijd vroeg. “Het is inderdaad heel snel na de Spelen, maar ik vind het heel gaaf dat Skøll hier een acht op het water heeft liggen en het lijkt me een heel mooi begin van een nieuwe goede generatie roeisters.”

Knokken
De Amsterdammers starten vanwege de loopbaan van Rustenburg en Bouw bij de Women’s Championship Eights, dat is tussen de beste ploegen. “Het is voor iedereen, op mij na, de eerste keer in Boston of voor sommigen zelfs de eerste wedstrijd na de eerstejaarsacht. Dus de wedstrijd gaat een grote uitdaging worden, maar we gaan knokken voor iedere centimeter”, zegt Bouw vastberaden.

Wereldkampioene
Nederlands wereldkampioene Marieke Keijser kondigde al eerder aan af te reizen naar Boston. Ze zal haar bekende skiffplaats opgeven voor die in een dubbeltwee met verenigingsgenote Annick Taselaar. “Ik had nog niet zoveel zin om alweer te focussen op het skiffen, dus was tweeën de uitkomst. Ik wil toch ergens naartoe trainen maar skiffen vind ik nu minder leuk dan samen afzien”, vindt Keijser.

Tromp
“De concurrentie is sterk, ervaren en olympisch kampioen”, zegt de Rotterdamse. “Maar woensdag roeiden ze in de ‘great eight’ en dat zag er niet uit, alsof ze sinds de Olympische Spelen niet meer hebben gesport.” Dat het duo goed op elkaar is ingespeeld lieten ze vorige week op het Hilversums kanaal al zien. Ze verscherpten daar het baanrecord. “We zijn blij dat we de Tromp hebben gestart, nu weten we hoeveel pijn een wedstrijd kan doen, dus daar schrikken we niet meer van”, aldus Keijser.

Nereus
Vorig jaar roeide de vrouwen lichtgewicht acht van Nereus voor het derde achtereenvolgende jaar naar de winst. Dit jaar doen de Amsterdammers weer een gooi naar het voortzetten van deze lijn. Aan boord is onder meer de ervaren Bostonganger Anne Marie Schonk. Lisa Wörner zou wel starten, moet zich terugtrekken vanwege een sleutelbeenbreuk. Ook de ervaring van Ilse Paulis wordt dit jaar gemist. Nereusroeier Ruben Knab komt uit bij de mannenskiffeurs.

Nederland
Tot slot komt Laga met negen mannen aan de start in de Men’s Collegiate Eights. Ook verschillende veteranen van De Hoop, Het Spaarne en Rijnland reizen de oceaan over.

 

Een livestream is vanaf morgen te vinden op www.hocr.org. De starttijden (Nederlandse tijd) van de Nederlanders staan hieronder:

 

Zaterdag 22 oktober:

  • 14:05 uur: Women’s Veteran I/II and Senior Veteran I/II – Rijnland
  • 14:32 uur: Men’s Veteran Singles I and II – De Hoop
  • 14:42 uur: Men’s Senior Master Eights – Rijnland
  • 15:42 uur: Men’s Senior Master Eights – RV Aengwirden
  • 17:07 uur: Men’s Senior Master Doubles –Het Spaarne
  • 21:34 uur: Women’s Championship Doubles – De Maas
  • 21:47 uur: Men’s Championship Singles –Ruben Knab

 

Zondag 23 oktober:

  • 20.36 uur: Women’s Championship Eights – Skøll
  • 21.15 uur: Men’s Collegiate Eights – Laga
  • Women’s Lightweight Eights – Nereus