Bjorn van den Ende worstelde met boulimia: ‘onafgebroken was ik met mijn gewicht bezig’

Algemeen

Recent ging bondsroeier Bjorn van den Ende (37) met pensioen. Gisteren maakte hij via dagblad Trouw bekend jarenlang te hebben geworsteld met boulimia. Dat is een stoornis waarbij er vaak veel gegeten wordt en men kort erna weer alles doet om van dat eten niet zwaarder te worden. Door bijvoorbeeld te sporten en/of over te geven. Van den Ende deed dat.

Tegen Trouwredacteur Marco Knippen vertelde hij onder meer over het ontstaan. “Toen ik kort met roeien was gestopt en aanvankelijk op clubniveau in de sport terugkeerde, was ik flink aangekomen: van 80 naar 105 kilo. De coach zei dan ook: ‘Om in aanmerking voor de beste boot te komen, zul je moeten afvallen’. Dat lukte me langs natuurlijke weg: ik ging gezonder eten en trainde hard, de kilo’s vlogen eraf. De metamorfose leverde me niet alleen complimenten op, maar ook de opmerking dat de nationale selectie in de lichte klasse weleens voor mij zou kunnen zijn weggelegd. Ik moest dan wel nog meer gewicht verliezen, want 70 kilo was zo’n beetje de standaard. Dat plantte een zaadje in mijn hoofd, dat ik zelf liet ontkiemen.”

“De angst om zwaarder te worden, ging mijn leven beheersen. Onafgebroken was ik met mijn gewicht bezig. Elk beetje wat erbij kwam was niet alleen fysieke ballast, maar ook een mentale tik. Dus stak ik op een gegeven moment mijn vinger in mijn keel. Na die eerste keer gingen de remmen los, werd het dagelijkse routine. Ik kocht tassen vol eten in de supermarkt, schrokte het naar binnen en braakte het weer uit. Als ik daarna op de weegschaal ging staan, was ik lichter. Dat rechtvaardigde mijn gedrag, vond ik. Schuldgevoel kende ik daarom niet”, aldus Van den Ende in Trouw.

Van den Ende kreeg de stoornis uiteindelijk onder controle, de overstap van de lichte vier naar de zware Holland Acht hielp daarbij, maar hij had vooral baat bij de inbreng van een psycholoog. Hij zweeg er jaren over, maar die tijd is voorbij. “Door mijn verhaal te delen, hoop ik het onderwerp uit de taboesfeer te trekken en anderen te behoeden voor wat ik mezelf heb aangedaan. Ik wil het bespreekbaar maken, juist ook onder mannen, en zo een ambassadeursrol vervullen”, zei Van den Ende in Trouw.

Het complete interview + een gesprek met een in eetstoornissen gespecialiseerde sportpsycholoog staat hier.