Studenten en junioren kunnen starten bij Rotterdamse wereldbeker

Algemeen

Nederland wordt dit jaar (eventjes) het brandpunt van de internationale roeiwereld. De Willem-Alexanderbaan is 12, 13 en 14 juli het equivalent van de Rotsee. Want op het roeiwater van Rotterdam – in plaats dat van Luzern – worden dan de wereldbekerfinales georganiseerd.  In dat decor krijgen junioren en studenten de unieke kans om wedstrijden te starten. Dit maakte evenementspresident Rolf Denissen namens de Holland-Bekerorganisatie bekend.

De wereldbeker wordt onder auspiciën van wereldroeifederatie FISA door de Holland-Beker georganiseerd. “We hebben aan FISA gevraagd of we net zoals de Zwitsers een eigen bijprogramma mochten organiseren. In Luzern verschijnen er scholieren aan de start, wij hebben voor junioren en studenten gekozen”, zegt Denissen.

Noviteit
Sinds jaar en dag skiffen jongens en meisjes hun wedstrijden rondom de Holland Beker en de Ladies Trophy. Ook dit jaar zal dat gaan gebeuren. Maar er is ook een regelrechte noviteit. “We zijn ook bijzonder blij dat we voor studentenploegen ook startvelden hebben: in de dubbelvier en in de acht, voor zowel mannen als vrouwen”, aldus Denissen.

Bomvol
Het programma in Rotterdam wordt bomvol. Er staat veel op het spel in de olympische bootklassen, want bij de WK van dit jaar zal er gekwalificeerd moeten worden voor Tokio. Dus is het de verwachting dat in Rotterdam vele nationale equipes op oorlogssterkte willen deelnemen. Daarnaast zijn er startmogelijkheden voor niet-olympische en paralympische nummers.

FISU-gat
Gelet op de enorme omvang van het toernooi, is Denissen blij dat FISA akkoord ging met de toevoegingen. De startmogelijkheden voor studenten vullen letterlijk een gat in de markt, want  er is dit jaar geen FISU-WK. “Het gaat in deze internationale  velden om maximaal 16 boten. Nederlanders die  mee willen doen, moeten zich melden bij de KNRB.”