Janssen en Hendriks bieden oplossingen voor roeiwater

Achtergrond Algemeen

Inge Janssen (Orca) en Kaj Hendriks (Triton) hebben gisteren aan wethouder Paulus Jansen van Utrecht het rapport ‘Roeien in een topstad’ overhandigd. Hierin staan panklare oplossingen tegen het dichtslibben van de levensader van het Utrechtse roeien: het Merwedekanaal.

De kwaliteit van het roeiwater in de domstad gaat al meer dan dertig jaar gestaag omlaag. En de situatie verslechtert nog verder. De ruim tweeduizend roeiers in Utrecht hebben anno 2016 te vrezen van watertaxi’s, rondvaartboten en extra recreatievaart op hun roeiwater.

Bruggen
Daarnaast heeft de gemeente Utrecht het voornemen er nog een aantal bruggen overheen te bouwen, terwijl er al negen daarvan zijn op het traject van nog geen 4,5 kilometer.

Rapport
De drie Utrechtse roeiverenigingen hebben een extern bureau gevraagd een visie op het roeiwater te ontwikkelen. Skøllcoryfee Joost Hagens en sociaal geograaf Inge Janssen van Bureau Buiten hebben dit rapport opgesteld. Kaj Hendriks is niet alleen een vaste kracht van de Holland Acht, hij was ook lijstduwer van de algemene waterschapspartij.

Doelgroepen
Een voorstel is de waterwegen in Utrecht in te delen naar doelgroepen. De roeiers voorzien een Merwedekanaal louter voor de zeeverkenners en de leden van de drie roeiclubs, terwijl er voor een beperkt aantal motorboten een vergunningensysteem voor bestemmingsverkeer zou moeten komen.

Rosésloepen
Een veel groter deel van de stad biedt in de visie van de roeiers ruimte voor zogeheten rosésloepen. De natuurgebieden aan de oostkant van de stad zijn meer geschikt voor kanoërs.

Buitensportaccommodatie

Wethouder Jansen gaf aan het rapport nader te willen bestuderen. Binnenkort gaat hij officieel reageren op de unaniem ondersteunde motie waarmee de Utrechtse gemeenteraad het Merwedekanaal als buitensportaccommodatie wil aanwijzen.

© NLroei, 15 -03-2016