NLroei Eerstejaars: Gyas gaat goed

Voorpagina Wedstrijden

Gyas voelt zich kennelijk thuis bij de Heineken Vierkamp. Waar Laga de winterwedstrijden op eigen water domineerde, presteerden deze Groningers opmerkelijk goed in drie van de vierkampvelden voor eerstejaars.

Lichte vrouwen
Liefst twintig ploegen hebben deelgenomen aan de lichte eerstejaars vrouwendubbelvier. Het is ongekend hoe snel dit veld is gegroeid. Argo, derde bij de winterwedstrijden, ging nu met vierkampoverwinning naar Wageningen. En dat bewerkstelligden ze door vooral veel beter te sprinten dan de rest. Triton pakte twee afstanden en was over de 5000 meter 25 seconden sneller dan nummer twee. Dat is een aardig visitekaartje voor de Head of the River van volgende week. Gyas (1) blijft ook goed presteren, de Groningse vrouwen wonnen de 750 meter, wat een goede indicatie kan zijn voor het naderde tweekilometerseizoen.

Zware vrouwen
Gyas gaat goed in de vrouwenvelden. Zo werd de tweede divisieacht met ruime cijfers gewonnen, maar ook de eerstejaars vrouwenacht was een prooi voor de cognacclub. Daar kwam wat geluk bij kijken, of beter gezegd, de pech van een ander. Namelijk dat van Njord. Die vereniging won de 5000 meter met vijf seconden voorsprong op Gyas. Maar verprutste de sprint op groteske wijze. Op de langste afstand bleken deze Leidse vrouwen toch weer de beste. Orca boert in dit veld goed, zonder een afstandsoverwinning kwam deze ploeg tot een tweede plaats in het vierkampklassement.

Lichte mannen
Gyas was superieur bij de lichte mannen: alle vier de afstanden werden afgetekend gewonnen. Best opmerkelijk, want bij de winterwedstrijden kwamen deze Groningers niet op het podium voor. Nereus legde beslag op een keurige tweede plaats, Laga blijft het goed doen over langere afstanden. Skadi kan dat ook, sprintte daarnaast goed, maar liet een forse steek vallen bij de slotafstand.

Zware mannen
De zwaargewichten van Nereus gaan sterk, dat is in de eerste divisie zo, maar dat geldt ook voor de eerstejaars. De sprint en de slotafstand werden gewonnen door de mannen van de Berlagebrug. Laga was op de langere afstanden sneller, maar dat tikte voor het klassement net iets te weinig aan, de rode brigade moest de eindoverwinning laten gaan. Triton roeide behoorlijk regelmatig, maar de ploeg met de sterkste machinekamer van het veld haperde bij de 750 meter.

Foto’s van NLroeifotograaf Ben Kortman kunnen hier worden besteld.

©NLroei, 14 – 03 -2016