Holland Acht onderuit op 750 meter

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

De Holland Acht is verslagen. Door Nereus. Dat klinkt net zo ongerijmd als een zege van Ajax op het Nederlands elftal. Maar het clubteam moest het ook nog eens zonder zijn internationals doen. Toch gebeurde het vandaag bij de slotafstand van de vierkamp.

Het toernooi had een ongelijke strijd moeten zijn: het vlaggenschip van het Nederlandse roeien versus de uitgeklede verenigingen. En dat leek lang goed te gaan, het keurkorps van bondscoach Mark Emke droogde het veld af, op één ploeg na: het hardnekkige Nereus. Zo kwamen de Amsterdammers tot op drie tiende van een seconde bij de sprint. Maar op de 750 meter delfde de Holland Acht het onderspit. Nereus startte onder aanvoering van slagroeier Freek Robbers furieus, en liep een halve seconde uit. Dat werd niet meer weggegeven.

Wake-up call
Emke complimenteert Nereus: “Dat hebben die mannen heel goed gedaan. Echt prima, ik heb daar veel respect voor. Ze pakten het bij de 750 meter slimmer aan dan wij, ze roeiden bovendien uitstekend. Toch vind ik het goed dat wij hier hebben meegedaan, het is de enige gelegenheid om dit jaar in Nederland aan de start te verschijnen. Ons roeien op de vijf kilometer was goed, de 750 meter was een wake-up call. Dat hoort een beetje bij een oefenpot.” Zijn ploeg ging wel met de vierkampeindzege aan de haal.

850 meter
Nereus-roeier Jaap Scholten geeft de strategie van zijn ploeg prijs. “We hebben 850 meter hard geroeid.” Zijn stuurman Tim van den Ende is begrijpelijkerwijs blij. “Mooi dat we ons publiek aan het einde van een lang weekeinde dit cadeautje konden geven”.

Vrouwen
Roeien met de handrem aangetrokken. Dat typeerde het optreden van de vrouwenacht over de eerste drie afstanden. Bij de laatste, de 750 meter, ging de rem eraf en wonnen de oranje vrouwen ruimschoots.

Plichtmatig

De vrouwelijke versie van de Holland Acht was bij de 750 meter met achterstand vertrokken op Nereus. Maar het verschil werd in sneltreinvaart goedgemaakt. In de ochtend waren de bondsvrouwen nog wat plichtmatig aan het stayeren over 5000 meter.

Lastminute
Over een maand zal de grootste boot van het vaderlandse vrouwenroeien bij de wereldbeker in Varese aan moeten tonen nog steeds tot de wereldtop te behoren om vervolgens bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi het lastminute ticket voor Rio binnen te slepen.

Dubbelvier
Al zeker van Rio zijn de vrouwen van de dubbelvier, deze ploeg roeide met lichtgewicht Ilse Paulis als invalster voor de licht geblesseerde Chantal Achterberg in een zekere anonimiteit een degelijke vierkamp. Paulis paste prima in het vlaggenschip van het Nederlandse vrouweneskader. Peter Wiersum was de roerganger van dienst, de stuurman van de Holland Acht won dus wel een slotafstand.

Foto’s van NLroeifotograaf Ben Kortman kunnen hier worden besteld.