Nereus-octet mikt na Holland Acht op Henley

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Een paar dagen na hun spectaculaire winst bij de 750 meter op de Holland Acht leven de roeiers van Nereus nog in een lichte roes. Al is het vizier inmiddels gericht op Henley.

Michiel Oyen, die in het octet de zeven-positie bemant, is daags na de vierkamp redelijk hersteld. Samen met zijn ploeggenoten werd zondagnacht nog goed feest gevierd. “Ik houd dat nooit zo lang vol en was om twee uur thuis, maar de rest heeft het wel wat later gemaakt”, vertelt de pas 20-jarige roeier. De winst van de slotafstand was overigens niet eens de reden voor het feestje. “Eigenlijk doen we dit meestal wel, ongeacht het resultaat.”

Henley-ervaring

Ook over de befaamde 750 meter is hij nuchter. “We hebben op zich niet veel anders gedaan dan in trainingen. Je weet alleen dat als je achter ligt tegen de Holland Acht, het dan meteen gedaan is. Je moet meteen je voordeel pakken en niet meer weggeven.” Oyen denkt dat de Henley-ervaring van afgelopen jaar daarbij geholpen heeft. Een groot deel van deze ploeg won daar de Temple Challenge Cup. “Het één-tegen-één racen ligt ons wel. Dat hebben we toen ook laten zien.”

Skiffen

Dat het uiteindelijk zelfs de winst op de Holland Acht opleverde had de voormalige jeugdroeier van Die Leythe niettemin niet verwacht. “Ik denk dat het scheelt dat we veel skiffen en handig zijn. Het water was erg lastig en we trokken hem meteen een lengte weg. Ze liepen op een gegeven moment wel iets in, maar ik heb geen moment gedacht dat ze er langs zouden komen.”

Vermogen
Dit in tegenstelling tot de 5 kilometer toen het Nereus-octet het achter hen gestarte vlaggenschip van de roeibond net voor kon blijven. “Ik heb een toen een paar keer gedacht dat ze er langs zouden komen. Dan zie je dat we vermogen te kort komen, zeker met wind tegen. Dan red je het niet met twee van zulke kleintjes op slag.” Oyen refereert aan zichzelf en slagman Freek Robbers, beiden goed voor een ergometertijd van tussen de 6.10 en 6.20.

Simon
Dat is ook de strekking van het commentaar van Nereus-coach Diederik Simon. “In onze Heineneken-acht zitten redelijke roeiers die vrij goed hebben gepresteerd. De 750 meter was prima. Maar bij de 5000 meter komen ze er niet echt aan te pas.” Hij blijft zoals altijd nuchter. “Het is mooi dat we een afstandsoverwinning voor eigen publiek konden meepakken, maar we moeten wel met twee benen op de grond blijven staan. Dit zegt nog niet zo veel en ik zie graag dat ze ook later dit seizoen iets laten zien. In mijn tijd als bondsroeier verloren we ook wel eens van de underdog.”

Spanning
Holland Acht-roeier en tevens Nereuslid Boaz Meylink wil het verlies ook niet overdrijven. “We hebben op de lange afstanden prima verschil gemaakt en zelfs nog wat ingehouden voor de Berlagebrug om geen bootschade met Nereus op te lopen. Bij de 750 meter heeft hun stuurman het handig gespeeld. Op de Amstelbeker heb ik al wel eens met een aantal van die jongens geroeid en toen merkte ik al dat een aantal hier erg goed in is. Natuurlijk is deze uitslag gênant voor ons, maar het is ook geen drama. Vorig jaar hadden we ook een stroef begin. Er zit na al die krachtblokken nog iets teveel spanning in de boot. Daarom wilden we hier ook race-ervaring opdoen.”

Ladies Plate
Vanaf nu gaat de Nereus-ploeg, die zich weinig aantrekt van de developmentplannen van de bond, zich richten op het hogere doel van het seizoen. Dit keer mikken de mannen bij de Henley Royal Regatta op een veld hoger. De roeiers en coach denken nu een gooi te kunnen doen naar de hoger aangeschreven Ladies Plate. Oyen: “We hebben een betere winter gedraaid dan vorig jaar. We laten de acht nu even liggen en gaan meer in kleine nummers varen. Als Henley dichterbij komt zal de acht weer prioriteit krijgen.”

©NLroei, 16-3-2016