Knab op eindstation: “Anderen hadden ook van Blink verloren”

Achtergrond Algemeen

Terwijl de roeigemeenschap afgelopen weekeinde vooral rond de Amstel hing, zette Rogier Blink op de Bosbaan een voorselectie voor de vier zonder naar zijn hand door in een volkomen ander boottype – de twee zonder – met Sjoerd de Groot van Ruben Knab te winnen.

Blink kan zich nu gaan opmaken voor een selectie met vier-roeier Harold Langen, die voor aanstaande maandag gepland staat. Stuurboordroeier Sjoerd de Groot blijft reserve. Voor Knab betekent dat voorlopig het eindstation. Hij is nu eveneens reserve, maar ook dat is nog niet zeker gezien de nog te houden selectie op bakboord. Een bittere pil voor de Amsterdammer die net bezig was aan een uitstekende revival. Een paar weken terug zetten hij als een van de enige uit de groep een persoonlijk record neer op de ergometer.

Ervaring

“Ik ben natuurlijk erg teleurgesteld. Al vind ik het persoonlijk niet vreemd dat ik verlies en ik schaam me er ook niet voor. Tijdens de race had ik ook niet het idee dat het slecht ging en Sjoerd de Groot bevestigde dat ook. Ik verloor met drie seconden over 1500 meter en dat is één seconden per WK dat Rogier Blink meer gestart heeft in dit nummer. Althans, zo zie ik het”, aldus Knab.

Avontuur
Hoewel hij graag gezien had dat hij op een andere manier een kans had gekregen, bijvoorbeeld in de vier of in de acht, heeft Knab niet de behoefte om al te kritisch te zijn. “Het is nu eenmaal een keuze die gemaakt is. Ik heb er niet zoveel aan om het daarmee oneens te zijn. De situatie is zoals die is en ik heb geprobeerd er het beste van te maken. Het is alleen heel erg jammer dat er vroegtijdig een eind komt aan dit avontuur.”

Vertrouwen
De roeier van Nereus geeft echter wel toe er moeite mee te hebben. “Ik vind het niet aan mij om er tegenin te gaan. Ik ga er vanuit dat de coaches de beste ploegen willen maken en ik gedij er slecht onder als ik dat ga wantrouwen. Die gedachtes probeer ik naar de achtergrond te drukken. Ik moet reëel zijn. Ik wist dat dit zou kunnen gebeuren en als ik iets had willen eisen, had ik de races moeten winnen. Al denk ik dat een aantal andere jongens uit de groep ook van Rogier Blink hadden verloren in de twee.”

Selectiewijze
De manier van selecteren van hoofdcoach Emke sluit een plek in de vier of de acht uit. Nieuwkomers konden slechts op a-specifieke wijze via de twee een kans voor de vier krijgen. Eerder liet hij al weten vooralsnog niet de twijfelen aan de bemanning van de acht, ook al scoorden sommigen tegenvallend bij de ergometertesten. Ook wil hij voorlopig niet tornen aan de twee-zonder van Mitchel Steenman en Roel Braas. Laatstgenoemde zou net als Knab qua vermogen eventueel van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het beoogde vlaggenschip van de hoofdcoach.

Broenink
Die andere krachtpatser, Stef Broenink, blijft voorlopig bij de groep en mag zelfs in de skiff voor zijn kansen te gaan. Bij de eerste wereldbeker in Varese mag hij aan de start verschijnen. Bij goed gevolg mag hij opgaan voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

©NLroei, 18-3-2016