Corné de Koning: “Er wordt meer om de meters gevochten”

Algemeen

Corné de Koning is met een boordevolle prijzenkast al jarenlang een van de grootmeesters in het pararoeien. Bij de Europese Kampioenschappen, twee weken geleden in Varese, moest hij genoegen nemen met zilver in de gemixte dubbeltwee. Daar zat hij samen met Annika van der Meer aan boord. We blikken met De Koning terug op de race waarin de Britten langszij kwamen, het goud grepen en de Nederlanders naar een podiumtrede lager verstoten.

“Ik kijk in zekere zin met een dubbel gevoel terug op dat toernooi. Je zou natuurlijk het liefst op de hoogste trede van het podium staan. Maar eigenlijk zijn we ook heel tevreden met de nu geleverde prestatie, aangezien de voorbereiding niet optimaal is geweest. Het is mooi te zien dat het ons is gelukt om met een matige voorbereiding zilver te winnen.” Van der Meer kampte enige tijd met een blessure en was daar bij de EK nog niet volledig van hersteld. De Koning: “Conditioneel was ze nog niet helemaal op haar top en we hebben nog weinig kilometers samen kunnen roeien.”

Onafhankelijke roeijournalistiek is belangrijk. Doneer aan NLroei.

Concurrentie
Lange tijd was De Koning ongenaakbaar op internationale toernooien. Eerder gaf hij al aan dat het volgens hem goed zou zijn als er wat meer concurrentie zou komen in de paravelden. De vraag is of dat nu het geval is. Volgens De Koning gaat het die kant wel op. “Kijkend naar het veld, komt alles veel dichter bij elkaar. Een paar jaar geleden waren de verschillen immens. In 2017 wonnen we de WK met 17 seconden verschil. Nu moet er veel meer om de meters gevochten worden. Dat maakt de velden veel competitiever en spannender en het is goed voor de ontwikkeling van het pararoeien. Het is leuk om oppermachtig te zijn, maar een race waar het om seconden of nog minder gaat is veel mooier.”

Britten
De Britse boot die goud veroverde werd bemand door Lauren Rowles en Laurence Whitely. Ook in 2019 waren zij de twee van Van der Meer en De Koning de baas bij de WK. Afgelopen jaar verdwenen zij van het toneel, maar nu zijn ze bezig met een comeback.

Seizoen
Het belangrijkste doel voor De Koning ligt -uiteraard-bij de Paralympische Spelen in Tokyo. In de weg daar naartoe gaat hij samen met Van der Meer zoveel mogelijk proberen te racen. “Over zeven weken hebben we onze jaarlijkse paraworldcup. Dat start met het paralympisch kwalificatietoernooi. Wij doen daaraan mee om extra race-ervaring op te doen.” Een paralympisch ticket heeft de oranjetwee al. “Tot die tijd gaan we als ploeg weer fitter worden, veel meters te maken en de puntjes die we hebben te verbeteren.” Kort na de spelen is de WK in Shanghai. “Daar ga ik na een korte rustpauze naartoe om in de skiff mijn titel te verdedigen”, zegt De Koning vastbesloten.