Emke: ‘Acht en dubbelvier krijgen prioriteit, met olympische medaillekansen’

Achtergrond Interview

Ga er maar aan staan. Hoe selecteer je uit twintig bomen van kerels in het olympisch kwalificatiejaar bemanningen van succesvolle boten? De kans is niet denkbeeldig dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Hoofdcoach Mark Emke moet met dat bijltje gaan hakken. Hij heeft een volgorde bedacht waarin hij de ploegen gaat selecteren. Emke start met de dubbelvier. Gisteren presenteerde hij zijn herijkte plannen aan NOC*NSF.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier. Bedankt!

De resultaten bij de WK van dit jaar waren voor Nederland aan de magere kant. Zo ook bij de mannen. Hoofdcoach Emke had drie sterke boten geformeerd, maar geen van zijn ploegen pakte een medaille. De Holland Acht viel tegen, want geen finale. De dubbelvier zat er echter heel dicht bij: 2,5 seconde van goud en een halve van brons.

Voorrang
Na wikken en wegen besloot Emke om voorrang te verlenen aan het samenstellen van de best denkbare dubbelvier. Deze ploeg kan volgens de coach uitgroeien tot één van de serieuze kanshebbers op eremetaal bij de Olympische Spelen. “Ik streef ernaar in Tokyo minstens twee prioriteitsboten in de strijd te hebben die mee kunnen doen om de plakken”, zegt Emke.

Beperkingen
Hij heeft ongeveer twintig mannen van niveau die ook nog eens bijna allemaal beschikken over een zogeheten A-status van NOCNSF waardoor zij in staat worden geacht fulltime te trainen. Hij kan dus nogal wat kanten op. Toch zijn er beperkingen. Niet alle scullers kunnen goed boordroeien, en de huidige boordroeiers zijn bijna allemaal geen goede scullers.

Scullers
Door de dubbelvier als het vlaggenschip van de scull-sectie aan te wijzen, gaat er vanzelf een aantal roeiers op hun plaats belanden, zo is de gedachte van Emke. “De komende tijd onderzoeken we of Tone Wieten de dubbelvier kan versterken. Hij skiffte heel goed bij de NK en zou dus als sculler ook in een ploeg uit de voeten moeten kunnen. Indien dat niet het geval is, gaat hij in de acht. Dat is conform ons prioriteitenplan”, legt Emke uit.

Holland Acht
De Holland Acht is de eerste prioriteitsboot bij de boordroeiers. “Ik kies nu bewust voor de acht in plaats van de vier. In de grootste boot zie ik voor ons de meeste kans op een olympische medaille”, stelt Emke. Als de eerste twaalf man in de ogen van Emke op zijn plek zit in de dubbelvier en de acht, gaat hij nog een dubbeltwee, een vierzonder en eventueel een tweezonder formeren. Voor die boten wil hij Willem Jan de Widt aantrekken als coach.

Simon
Zelf gaat hij met de acht aan de gang, terwijl Eelco Meenhorst bondscoach van de scullers blijft. “Diederik Simon heeft ook een bondsaanstelling, hij was vorig seizoen al nauw betrokken bij de dubbelvier, dat blijft hij doen. Maar hij gaat mij ook helpen met de acht.”

Slagen
Na het vertrek van René Mijnders, heeft Emke razendsnel zijn technische staf weer compleet. Hij kan ook weer over zijn sterroeier Robert Lücken beschikken, die komt terug van (even) weggeweest. Lücken is een gerenommeerde slagroeier, maar inmiddels hebben Bram Schwarz en Freek Robbers ook hun kwaliteiten op de leiderspositie in de boot bewezen. De stoelendans rond de vier a vijf boten van circus Emke gaat binnenkort beginnen. Ruim voor de eerste wereldbeker van 2019 hoopt hij de zetels te hebben vergeven.