Irene Eijs in NOC*NSF-bestuur: “Ik heb voor het eerst gesolliciteerd”

Achtergrond Interview

Irene Eijs had als bestuurder een paar jaar geleden wat gas teruggenomen. Maar het pedaal wordt door haar weer diep ingetrapt. Deze week werd ze namelijk benoemd tot bestuurslid van NOC*NSF. Eijs volgt Marcella Mesker op en krijgt naast topsport ook marketing en communicatie in haar pakket.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier. Bedankt!

“Roeibondvoorzitter Rutger Arisz attendeerde mij op de vacature. Ik heb er lang over nagedacht. Want ik had al jaren terug mijn bestuurlijke activiteiten wat teruggeschroefd. Zo was ik uit het bondsbestuur teruggetreden, en na de organisatie van de WK in Amsterdam 2014 was het tijd voor wat anders. Maar deze functie vind ik een prachtige uitdaging en het sluit heel goed aan bij mijn werkervaring. Dus ik ben gaan solliciteren, dat was eigenlijk voor het eerst van mijn leven. Alle andere banen en functies ben ik min of meer ingerold”, lacht Eijs die nog altijd de snelste Nederlandse skiffeuse is.

Afstand
Het in 2017 geridderde erelid van Njord en de KNRB maakt momenteel een rondje langs de werkorganisatie van NOC*NSF en een groot aantal sport(bond)bestuurders. “Het is heel nuttig om te zien en te horen wat er speelt en waar iedereen mee bezig is. Daar wil ik hen graag mee gaan helpen. Anders dan bijvoorbeeld het bestuur van de roeibond, is de sportkoepel veel meer besturen op afstand. Maar ik denk dat ik de mensen van NOC*NSF die bijvoorbeeld met marketing en communicatie aan het werk zijn, goed kan begrijpen.”

Markt
Eijs is Business Intelligence Director van het mediabureau Mindshare. “Ik ken de marketingwereld vanuit de bureaukant, waarbij we klanten zo goed mogelijk advies geven op basis van analyses, maar bij de WK op de Bosbaan heb ik juist ervaring opgedaan met het zelf in de markt kan zetten van een evenement.”

Uithangbord
Die WK van Amsterdam was voor de Nederlandse equipe pijnlijk matig verlopen, maar het evenement stond als een huis. En het bleek een uithangbord voor het management. Mede-organisator Gerritjan Eggenkamp werd  mede daardoor voor de invloedrijke positie van penningmeester van de wereldroeifederatie FISA gevraagd.

Kwart
“De Nederlandse sportwereld staat voor een groot aantal uitdagingen, zeker op het vlak van marketing en online communicatie. Ik vind het een eer mij daarvoor in te kunnen gaan zetten”, aldus Eijs die in 1996 samen met Eeke van Nes olympisch brons won. Zittend NOC*NSF-bestuurder Rinda den Besten heeft ook een roei-achtergrond. Een kwart van het koepelbestuur bestaat daarmee uit ex-roeisters.